:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Jun 16, 2017   15:02

0

144

Lepina: Radovi na vodovodnoj mreži pri kraju

Pomenuta četiri sela do sada nikada nisu imali vodosnabdevanje pijaćom vodom, koristili su bunare u svojim dvorištima, ali ta voda iz bunara nije bila tehnološki ispravna za piće.

Rešavanje ovog decenijskog problema pomogla je Švajcarska Vlada preko svoje kancelarije na Kosovu, uz pomoć regionalne kompanije vodovoda za region Priština.

„Reč je o projektu koji je veoma specifičan i usklađen sa evropskim standardima i normativima iz razloga što će se vodosnabdevanje vršiti iz podzemnih voda, što je praksa u svim razvijenijim zemljama Evropske Unije. Lokalitet podzemnih voda se nalazi u selu Vrela u opštini Lipljan i ovim projektom je predviđeno vodosnabdevanje 13 sela od kojih se 9 nalaze u opštini Lipljan a ostala 4 u opštini Gračanica. Na samom lokalitetu je izgrađen bunar, hlorinator, pumpna stanica i rezervoar od 1000 m3. Kompletna primarna mreža od pumpne stanice do krajnjih korisnika je izgrađena od materijala polietilena oznake HDPE RC koji su
najkvalitetniji trenutno na tržištu i koji se primenjuju širom sveta zbog svojih specifikacija i izdržljivosti. Pumpna stanica je opremljena sa tri pumpe marke GRUNDFOS, od kojih će dve biti stalno u funkciji, a treća služiti kao rezerva u slučaju kvara na jednoj od pomenute dve“, istakao je Dejan Jovanović direktor urbanizma i zaštite životne sredine.

Projekat su juče obišli predstavnici Švajcarske vlade Jean Michel Jordan sa svojim saradnicima i članovima ambasade na Kosovu, predstavnici regionalnog vodovoda, predstvavnici opštine Lipljan, direktor odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović kao predstvavnik opštine Gračanica i predstavnici meštana 13 sela koji su obuhvaćeni projektom.

Izvor: TV Most, Opština Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva