:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 26, 2015   12:05

0

110

Lekcije Zapadnog Balkana treba da budu korisne

"Trenutna bezbednosna kriza na prostoru OEBS-a ističe potrebu za dijalogom i pomirenjem. Iskustvo Srbije pokazuje da je moguće sačiniti pozitivnu agendu čak i kada smo suočeni sa velikim preprekama, usvajanjem pragmatičnog pristupa koji je ciljno orijentisan", rekao je Dačić u izlaganju pred američkom Helsinškom
komisijom.

Dačić je rekao da je OEBS posvećen zajedničkom angažovanju s sa glavnim zainteresovanim stranama u Ukrajini u cilju ponovnog uspostavljanja mira i ostvarivanja stabilnosti u toj zemlji.

"Ne mislim da bi trebalo da pravimo kompromis na uštrb naših normi i principa. Naprotiv, moramo ih ponovo potvrditi i ojačati, kako bi ih bilo teže pogaziti", rekao je predsedavajući OEBS-u.

Dačić je rekao da će se srpsko predsedavanje OEBS-u usredsrediti na suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, uključujući radikalizaciju mladih i fenomen stranih boraca.

Srpsko predsedavanje će učiniti sve da porži članice OEBS-a u zaštiti univerzalnih vrednosti: ljudska prava, toleranciju i nediskriminaciju, rekao je Dačić.

"Ove godine ćemo poseban akcenat staviti na jačanje vladavine prava, slobode izražavanja i slobode medija, uključujući i bezbednost novinara i slobodu okupljanja i udruživanja", rekao je Dačić.

On je rekao da će takodje biti pojačani napori ka uključivanju civilnog društva u rad OEBS-a zato što civilno društvo može i treba da igra ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i kreiranju politika.

Dačić je rekao i da će Srbija intenzivirati napore ka unapredjenju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da se "sadašnja kultura konfrontacije mora zameniti kulturom saradnje i zajedničkog delovanja" i izrazio uverenje da OEBS ima ključnu ulogu u sveobuhvatnoj arhitekturi evropske bezbednosti i
premošćavanju sve većeg jaza izmedju Istoka i Zapada.

Američka Helskinška komisija je nezavinsa agencija vlade SAD koja nadzire i podstiče povinovanje Helskinškom završnom aktu i drugim obavezama OEBS-a. Komisiju čini po devet članova Predstavničkog doma i Senata i po jedan predstavnik ministarstava spoljnih poslova, odbrane i trgovine.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva