Vesti
Lekcije za preduzetnike – kako otplatiti kredite

09:35, 18.04.2017

|

Izvor: RTS

U Evropskoj uniji, ali i u našem bankarskom sistemu, novac nikada nije bio jeftiniji, a kamate niže. To znači da je ponuda novca veća od tražnje, odnosno, da je malo sposobnih klijenata koji bi mogli da uzimaju kredite. Poseban problem su klijenti i početnici koji osnivaju nova preduzeća, što je veliki rizik za banke.
Foto RTS
Za bankare je najvažnije da im klijenti vraćaju kredite uz kamatu. Ali, ako nema dovoljno klijenata, valja ih obučiti – kao u školi. U Centru za inovacije Nove ljubljanske banke obuku za vođenje novih firmi prošlo je 10.000 preduzetnika. Ako ih nema dovoljno u Sloveniji, ima ih u regionu.

U Sloveniji čak 50 do 70 odsto novopečenih biznismena ne preživi prvu godinu pa su samim tim oni i najrizičniji za banke. Zato su u Novoj ljubljanskoj banci osnovali "komjuniti koncept" gde će se svi preduzetnici regiona udružiti kako bi produžili taj rok trajanja firmi.

"To nam je strateški veoma bitno i vidimo to kao potencijal, a sad imamo ovaj centar inovativnog preduzetništva u Ljubljani. Vidimo potencijal za rast, pogotovo u stambenim kreditima, preduzetnici prave svoj posao i mi ih pratimo. Vidimo i potencijal u turizmu a posebno u Beogradu vidimo potencijal za agrobiznis", ističe direktorka u NLB banci za region Jana Benčina Henigman.

Potencijal, dakle, postoji, ali i tražnja za kreditima stanovništva može se analizirati od zemlje do zemlje. Građani Slovenije su u regionu najviše zaduženi – sa oko četiri prosečne zarade. U Bosni i Hercegovini sa 2,7, Srbi sa dve i po, a Makedonci sa tri plate.

Ali, i kada upoređujemo štednju, bogatstvo svake zemlje utiče i na tražnju za kreditima. Tako je Slovenija sa više od 8.000 evra štednje po stanovniku daleko iznad žitelja Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije. Bankari zato predviđaju da će u naredne tri godine broj zaposlenih samo u NLB banci biti smanjen za 20 odsto.

"Prosečni klijent dođe u banku dva puta godišnje, dok na mobilnom telefonu mladi ljudi posećuju mobilnu banku pet do deset puta", rekao je savetnik NLB banke Darko Jurić.

Inovacije, regionalno povezivanje i lična inicijativa – tako izgleda bankarstvo budućnosti za male klijente. Neko reče da dete više neće slati u školu i da treba da uči samo engleski i rad na kompjuteru. Ipak proizvodnja nikada ne izlazi iz mode ukoliko je proizvod konkurentan.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design