:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

112

Lekarke ostaju dok se ne obezbede novi kadrovi

Izdato je oko 1.000 sertifikata mladim lekarima za odlazak iz zemlje, rekla je Jovanović za RTS i dodala da je Lekarska komora zauzela jasan stav i da podržava racionalizaciju zaposlenih u javnom sektoru, ali da se u sektoru zdravlja racionalizacija mora primeniti selektivno.

Jovanović je napomenula da su dobili garancije iz Ministarstva zdravlja da će se pronaći način da lekarke sa uslovima za odlazak u penziju, ipak, nastave da rade sve dok se ne iškoluju ili na birou pronađu kadrove koji mogu da ih zamene.

Ona je ukazala da su najdeficitarniji kadrovi u oblasti pedijatrije, anestezije i opšte medicine i da Srbija ima mali broj lekara specijalista starosti između 30 i 40 godina.

Jovanović je podsetila da se u protekloj deceniji sprovodila restriktivna politika dodela specijalizacija i istakla da školovanje jednog specijaliste traje dugo, te da on sa svim potrebnim znanjima često ne može imati manje od 35 godina.

Na pitanje da li je je ovakva odluka o odlasku lekarki u penziju diskriminacija, Jovanović je odgovorila da ne može da sudi da li je taj zakon u suprotnosti sa Ustavom ili ne i dodala da očekuje skoru odluku Ustavnog suda.

Govoreći o starosnoj strukturi lekara, direktorka Lekarske komore Srbije je napomenula da oko 70 odsto lekara ima više od 55 godina, dok je, sa druge strane, samo u ovoj godini oko 1.000 mladih zatražilo potreban sertifikat za zaposlenje u inostranstvu.

Jovanović je objasnila da je to slika na tržištu rada i dodala da je, kada se u Srbiji bude poboljšala materijalna situacija, izvesno da će možda neko od lekara unutar evropskog prostora dolaziti i kod nas.

Pred lekarima koji su zaposleni nalazi se period relicenciranja, podsetila je Jovanović i dodala da će ispit za obnovu licence polagati 24.000 lekara već od 1. janura naredne godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva