:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 25, 2015   12:05

0

143

Lazarat: Uhapšeno 14 ljudi, traga se za još sedam



Portparol policije Ardi Bita izjavio je da je u Lazaratu uhapšeno 14 ljudi, od 21 koji važe za glavne osumnjičene. On je rekao da je policija pretražila kuće u selu, 200 kilometara južno od Tirane, i da nije naišla na otpor.


Predstavnici tužilaštva su saslušali više desetina ljudi, tragajući za dokazima ko je pucao na policajce i pokušavajući da raskrinkaju eventualnu kriminalnu mrežu u selu.

Lokalni mediji javili su da su pojedini osumnjičeni pristalice ekstremističke Islamske države i da su na svojim nalozima na društvenim mrežama postavljali slike koje to dokazuju. Albanske vlasti su to demantovale, tvrdeći da mediji preteruju.

Vlasti su odbacile i navode da je jedan od osumnjičenih boravio u Siriji.
"On je bio pod prismotrom zbog drugih zločina i uvek je bio u Albaniji", rekao je Bita, dodajući da u ovom trenutku ne postoje naznake da ono što se događa ima veze sa Islamskom državom.

Selo Lazarat postalo je poznato prošle godine posle petodnevne policijske opsade, kada su specijalci sa oklopnim vozilima napadnuti automatskim oružjem i raketnim bacačima. Policija je u toj akciji uništila 102 tone marihuane i 530.000 sadnica marihuane, vrednosti oko 6,4 milijarde evra.

Jutros je na teren izašla grupa istražitelja užilaštva za teške zločine koju predvodi tužilac Adnan Džoli pod zaštitom pripadnika RENEA. Evidentirano je 10 izvora vatre na kojima je zaplenjeno preko 100 metaka, kalašnjikov i mitraljez, jedna ručna bomba i jedan nož.

Policija je ranije objavila spisak 21 osumnjičenog za okršaj sa policijom. Petnaest među njima je starosti od 17 do 22 godine.


Naoružana grupa je u sredu ujutru u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik policije poginuo, a dvojica ranjena.


Albanski premijer Edi Rama odao je poštu poginulom Ibrahimu Baši, bivšem oficiru vojske koji je služio u misiji NATO u Avganistanu.

"Verujem da svi Albanci koji poštuju integritet i hrabrost policije danas žale", rekao je Rama.


U međuvremenu, delegacija EU i američka ambasada u Tirani su takođe osudile Bašinu smrt.



Albanska policija uputila je sinoć više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u selo Lazarat u okviru hvatanja osumnjičenih za pucnjavu na specijalne snage.


U saopštenju državne policije se navodi da je identifikovan 21 osumnjičeni za ranije danas oružani napad na policijske snage, javila je albanska agencija ATA.


Policija je u saopštenju apelovala da se osumničeni predaju, kao i na građane i lokalnu vlast da sarađuju sa policijskim snagama.


Naoružana grupa je rano jutros u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik specijalnih snaga poginuo, a dvojica ranjena.


Selo Lazarat, nadomak Đirokastre, poznato je kao albanska "fabrika za proizvodnju marihuane". Ovom selu na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna delatnost.



Selo je postalo poznato prošle godine posle petodnevne policijske opsade, kada su specijalci sa oklopnim vozilima napadnuti automatskim oružjem i raketnim bacačima. Policija je u toj akciji uništila 102 tone marihuane i 530.000 sadnica marihuane, vrednosti oko 6,4 milijarde evra.

Izvor: Tanjug, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva