:

:

TV Most

Foto: standard.rs

clock

Januar 23, 2018   12:05

0

213

Lazanski: Priština koristi ubistvo Ivanovića!


- Opsesija im je da sever kompletno stave pod svoju kontrolu. Ta teza stoji da su hteli da iskoriste ovo ubistvo kako bi se jedince Rosu našle na severu Kosova – ocenio je Lazanski gostujući u emisiji “Novo jutro” na Televiziji Pink. 






On je ukazao da je u Vojsci Srbije na jugu zemlje je podignuta borbena gotovost kako se ne bi ponovio pogrom iz 2004. godine, istakavši da se koristi svaka prilika da bi se specijalne policijske ili parapolicijske snage iz Prištine našle na severu.  









- Ako na taj način sve reše, prištinske institucije smatraju da više nema razloga da se pregovara sa Beogradom – rekao je Lazanski. Govoreći o evropskim integracijama, one je naznačio da bez rešnja pitanja granica nema ulaska u EU, jer je EU jednom pogrešila sa Kiprom i nema nameru da primaju zemlje sa nerešenim teritorijalnim pitanjem.









- Kako ćemo mi iz toga izaći, ne znam. Ako je to pravno - obavezujući dokument na čemu insistiraju neki iz EU, ako on znači model dve Nemačke i ako potpisujete papir na kome je grb, pečat Prištine kao nezavisne drževe Kosovo, onda ste ga defakto i dejure priznali. Trebaće nam sva mudrost ovog sveta i pravna i politička da vidimo kako se provući, a formalno ne priznati nezavisnost – istakao je Lazanski. 









Prema njegovim rečima, prištinski političari su sada prisiljeni da pokazuju pomirljivosti, jer je prva sumnja na akt u ubistva Ivanović pala na njih imoraju da pokažu kooperativnost.






- Bio je i minut ćutanja na sednici prištinske vlade povodom tragične smrti Olivera Ivanovića, a prethodno su ga oterali u zatvor i sudili mu tri godine. Priština je u situaciji da mora da, neću reci da glumi, ali pokazuje jednu vrstu mirnoće, blagonaklonog stava i spremenosti na razgovor sa Beogradom – ukazao je Lazanski.






Kako je dodao, i prištinske institucije su pod velikim pritiskom, opstrukcije u početku rada suda za zločine OVK, sa skupštine je prebačeno na vladu, ZSO nije profunkcionisala.









- I njima nije lako, ali oni za neposlušnost neće snositi rigidne posledice, već lupkanje po prstima, eventualno nedavanje vize jer su oni prizvod zapadnih mentora – podvukao je Lazanski. 









Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, on je istakao da Beograd nema efektivnu kontrolu na mestu gde se ubistvo dogodilo, uvid u materijal, Priština i zapad ako sumnjaju da iza tog zločinačkog čina stoji bilo kakva akcija iz Beograda ili Rusije onda bi oni to otvorili i odmah bi saopštili podatke. 









Lazanski ne očekuje da će ubrzo biti saopšetni rezultati istrage - Ide se na zaborav, umor publike i zametanje tragova. 









- U takvoj vrsti teroritičkih i političkih akata ono što se ne otkrije u prvih nekoliko dana, teško će biti otkriveno – istakoa je on, ukazavši da je pravna pomoć među policijama u svetu je uobičajena, te da nema razloga da, ako su ozbiljno shvatili istragu, ne pozovu istražitelje iz Srbije da se uključe u istragu. 






Lazanski je ocenio i da prištinske institucije treniraju kvazidržavnost na tom tragičnom događaju, da pokazuju kako su suvereni i ne dozvoljavaju nikome da im se meša, a zapad im to dozvoljava.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva