:

:

TV Most

clock

Maj 03, 2015   12:05

0

136

Lavrov zbog Ukrajine telefonirao Dačiću

Lavrov je u telefonskom razgovoru pozvao Dačića da iskoristi svoj autoritet kako bi misija OEBS-a u Ukrajini zatražila od tamošnjih vlasti da smesta prestanu sa flagrantnim kršenjem sporazuma iz Minska.

Kako prenosi Tass, Lavrov je u razgovoru sa Dačićem rekao da prema izveštajima, oružane snage ukrajinske vlade koriste artiljerijsko oružje velikog kalibra da granatiraju samoproglašenu Narodnu republiku Donjeck.

Ruski ministar je izveštaj o tome objavio na svom Fejsbuk profilu, prenosi ruska agencija.

Kako javljaju ruske agencije sinoć, nešto posle 21:30 po lokalnom vremenu Ukrajinska artiljerija je istovremeno udarila na Kijevsku opštinu Donjecka i pozicije republičke garde (armije) Donjecke Republike oko naselja Jasinovata, Peski i Spartak.

Koriste, uz ostalo, i artiljeriju kalibra 152 mm. Od kanonada se tresu i ispadaju stakla i „poskakuje nameštaj” i u stanovima u samom centru glavnog grada DNR.

Gradonačelnik Donjecka, Ivan Prihodko, izjavio je pred ponoć da tuku i donjeski aerodrom i da se oko naselja Peski i Spartak vodi „žestoka borba”. Potvrdio je da Ukrajinci koriste i višecevne raketne bacače i tešku artiljeriju koju su- prema sporazumu Minsk-2 – morali udaljiti od linije razdvajanja bar 20 kilometara.

Nešto iza ponoći, donjecki elektronski mediji su javili i da ukrajinska armija tenkovima gađa Putilovski most i pozicije armije DNR oko njega. Posebno fabriku „Točmašâ€.

U četiri dela Donjecka mnogi njegovi stanovnici su u podrumima i skloništima. U tri ulice gori nekoliko stambenih zgrada.

Borbe su počele i oko rudnika (šahte) Trudovskaja.

Granate su pale i na školu broj 58 i na Jasinovsku koksaru. Projektili uglavnom doleću sa pozicija ukrajinske armije oko starog dela Avdejevke.

Odsjaj požara se na noćnom nebu vidi i sa desetak kilomatara.

Moćne detonacije se čuju svaka 2-3 sekunda.

Izvor iz Ministarstva odbrane DNR saopštio je:

„Iz okoline Avdejevke Ukrjinci koriste i artiljeriju kalibra 155 mm koju koristi NATO. Njome tuku naše položaje oko donjeckog aerodroma. Takve artiljerijske sistema nema ni jedna bivša sovjetska republika”.

Pojavile su se i informacije da su iz Harkova stigle u Donbas dve železničke kompozicije sa ukrajinskim tenkovima i oklopnim transporterima. Takođe: da Kijev mobiliše svoje snage u Slavjansku i Artjomovsku...



Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva