:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

202

Lavrov Tilersonu: Nedopustivo skidanje ruskih zastava


"Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Tilersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tužbu sa ciljem vraćanja 'nezakonito otete ruske imovine'", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.




Naglasio je da je to što rade američki činovnici u direktnoj suprotnosti sa izjavama Vašingtona o želji za normalizacijom odnosa koji, ocenio je, nikad nisu bili gori, preneo je Sputnjik.



Lavrov je sa Tilersonom razgovarao i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.



"Razgovarano je o rezoluciji SB UN iz 2015. godine o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program. Lavrov je skrenuo pažnju da Teheran poštuje sve svoje obaveze iz dogovora i naglasio je da i drugi koautori dogovora treba da ga poštuju", navodi se u saopštenju.



Dvojica zvaničnika su razgovarali i o zonama deeskalcije u Siriji.



Lavrov je ranije danas izjavio da je Tilerson potvrdio da je borba protiv Islamske države jedini cilj Vašingtona u Siriji.



Ambasada Rusije u Vašingtonu ranije je saopštila da su predstavnici SAD skinuli zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francusku, na šta su ruske diplomate protestovale.



Američke vlasti su 31. avgusta zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i odeljenju Trgovinskog predstavništva u Njujorku. Ruske diplomate ispunile su taj zahtev do 2. septembra.



Moskva je akcije Vašington nazvala "nasilnim zauzimanjem" ruske diplomatske imovine.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva