TV Most - Lavrov: Rusija zabrinuta zbog Trampovog govora o Iranu
Vesti
Lavrov: Rusija zabrinuta zbog Trampovog govora o Iranu

17:22, 20.09.2017

|

Izvor: RTS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva "izuzetno zabrinuta" zbog komentara američkog predsednika Donalda Trampa u kojima se dovodi u pitanje nuklearni sporazum sa Iranom i dodao da sumnja da je moguće da je Vašington prekršio sporazum o kontroli oružja.
Obraćajući se u Generalnoj skušptini UN u utorak, Tramp je rekao da je nuklearni sporazum Irana i šest svetskih sila "sramota za SAD" i poručio da Vašington ne može da se pridržava sporazuma "ukoliko obezbeđuje pokriće za eventualni razvoj nuklearnog programa".

Lavrov, čija je zemlja jedna od potpisnica tog sporazuma, izrazio je snažno neslaganje Rusije s tim stavom, prenosi Rojters.

"To je izuzetno zabrinjavajuće. Branićemo ovaj dokument, ovaj konsenzus, koji je naišao na olakšanje cele međunarodne zajednice i istinski ojačao i regionalnu i međunarodnu bezbednost", poručio je Lavrov obraćajući se ruskim novinarima u UN u Njujorku, što je objavilo resorno ministarstvo.

Trampova pretnja tokom tog govora u UN da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju ukoliko bude morao da brani SAD ili njihove saveznike, takođe je naišla na loše reakcije Rusije, koja deli granicu sa tom zemljom i smatra da su pregovori i diplomatija jedini način da se reši kriza oko raketnog programa Pjongjanga, prenosi Rojters.

"Ukoliko jednostavno osuđujete ili pretite, onda ćemo antagonizovati zemlje nad kojima želimo da vršimo uticaj", rekao je Lavrov.

Najooštrije je kritikovao, kako je rekao, moguće kršenje sporazuma o kontroli oružja iz 1987. od strane SAD, koji zabranjuje ruske i američke rakete srednjeg dometa na terenu.

Visoko pozicionirani Trampov zvaničnik optužio je Rusiju ranije ove godine da je prekršila taj pakt, što Moskva negira.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design