:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

224

Lavrov: London to namerno radi


"Nema sumnje da su britanske vlasti namerno zauzele kurs čiji je cilj podrivanje bilateralnih odnosa", kazao je Lavrov posle razgovora s japanskim kolegom Tarom Konom, prenosi Tass. Šef ruske diplomatije je naveo da će Kremlj i dalje primenjivati recipročne mere "ako London nastavi s akcijama protiv Rusije".



Tenzije između dve zemlje porasle su od 4. marta kada su bivši ruski i britanski agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani u engleskom gradu Solsberiju. Oni su i dalje u kritičnom stanju. 



London tvrdi da su otrovani varijantom nervnog gasa "novičok", razvijenom u Sovjetskom Savezu, dok Moskva negira umešanost. 



Moskva očekuje, dodao je Lavrov, da će kontakti Tokija i Londona pomoći da se razjasni gde su Skripalj i njegova ćerka, i da se pojasne određena pitanja u vezi s istragom tog slučaja. 



"Izrazili smo nadu da će naši japanski prijatelji održati kontakte s Velikom Britanijom kako bi pomogli razjašnjenju najmanje dve stvari - gde se trenutno nalaze gospodin Skripalj i njegova ćerka i zašto je britanska vlada već izrekla presudu iako se očekuje da istraga traje mesecima", kazao je Lavrov. 



Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono rekao je da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva i pozvao da se utvrde činjenice u slučaju trovanja Skripalja. 



Lavrov je dodao da Moskva insistira "na saradnji uz potpuno poštovanje Konvencije o hemijskom oružju".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva