:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

113

Lavrov: Departman za medije OEBS ispolitizovan

Ruski stav je, kazao je, da sve institucije rade objektivno i uokviru mandata ali tih mandata nema a naši zapadni partneri odbijaju ruske predloge jer im to omogućava da imaju "amorfne strukture da bi lakše mogli da manipulišu".

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Vili Bokeljka rekao da u tom departmanu OEBS-akategorički odbijaju opšteprihvatljiva načela koja bi trebalo da postoje.

"Nisu saglasni sa našim predlozima jer je udobnije da imate amorfne strukture. Nastojimo i borimo se da ovaj posao usavršimo, ali su oni više puta ispoljavali zamerke reagujući na apsolutno sitne stvari, na slučajeve kada iznose mišljenja predsednici vlada ove ili one zemlje, a zatvaraju oči na drastična kršenja slobode medije", rekao je Lavrov.

Kao primer je naveo hapšenje dvojice turskih novianara protiv kojih su najavljene tužbe, o čemu se na primer šefica tog departmana Dunja Mijatović oglasila, ali ne i u drugim slučajevima kršenja slobode medija, što je diskriminacija po svim osnovama.

Mijatovićeva se, kaže Lavrov, nije oglasila kada je u pitanju kršenje slobode medija u Ukrajini gde su, kako je rekao, sve ruske televizije zabranjene, a štampani mediji cenzuirisani ili zabranjivani.

"Neki novinari su i fizički napadani, a da ne govorim o slučajevima kada su ruski novinari tokom ratnih dejstava na istoku Ukrajine ubijeni", istakao je Lavrov i dodao da bi sve to "trebalo da bude uzeto u obzir u punom kapacitetu.

"Ovaj posao u OEBS-u je puno politizovan sa dodvoravanjem jednom broju zemalja", rekao je.

Premijer Vučić je, pridružujući se odgovoru Lavrova o funkcinisanju odseka za medije OEBS, podsetio da je prvi napad na vladu i njega i to lično od Mijatovićeve usledio u vreme majskih poplava prošle godine i da je mislio da se to tada i završilo, ali očito nije.

"Ja sam mislio da je istina važna i upinjao sam se iz petnih žila da dokažem da pisanje pojedinih medija nije tačno. A onda sam u međuvremenu shvatio da sve to sa istinom, pravdom i činjenicama nema veze", rekao je.

Zato, dodao je, danas više nikome ne odgovara.

"Naučio sam da trpim udarce svaki put kada sam neposlušan, kada mislim da vodim nezavisnu i suverenu zemlji", kazao je Vučić primetivši uz osmeh da je neko već napisao da je on Srbin, ali da je njegova glava "tvrda bosanska", jer je rodom iz BiH.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva