:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

144

Lavrov: Suveren izbor Srbije zaslužuje poštovanje

"Jasno je da postoje brojne prepreke na putu ka potencijalnom članstvu, od nerešnih pitanja proisteklih iz sukoba na području bivše Jugoslavije (koja se osećaju širom srpskog društva), do obimnih i bolnih reformi koje se sprovode u raznim oblastima", naveo je Lavrov u autorskom tekstu za magazin "Horizons", čije izvode danas prenose neke agencije.

On je postavio pitanje u kojoj meri EU, sve umornija od sopstvenog proširenja, uzima u obzir sve te aspekte i u kojoj je meri spremna da pokaže strpljenje i taktičnost.

Problem Kosova, prema njegovim rečima, ostaje "ozbiljan izazov" pošto lideri u Prištini smatraju priznanje nezavisnog Kosova od strane Beograda "cenom za prijem u EU".

Šef ruske diplomatije izrazio je stav da bi Beograd trebalo da na nezavisan način donosi odluke o svim tim aspektima.

Lavrov je, kao pozitivan primer izgradnje produktivnih odnosa usmerenih ka budućnosti, naveo snažan razvoj rusko-srpske saradnje, koja je prerasla u strateško partnerstvo.

On je podsetio da je poseta Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina 16. oktobra bila prilika za postizanje novih sporazuma, a da su duboki istorijski odnosi dveju zemalja potvrđeni i prilikom posete, mesec dana kasnije, patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji.
"U tom smislu, voleo bih da iznesem komentar o sve učestalijim pokušajima nametanja Beogradu lažnog izbora između EU i Rusije. Mi polazimo od činjenice da je Srbija suverena država koja vodi nezavisnu spoljnu politiku, uključujući i kada je reč o evropskim integracijama", naveo je Lavrov.

Odluka srpskih lidera da izaberu i članstvo u EU i očuvanje odnosa prijateljstva i saradnje sa Rusijom predstavlja "suveren izbor koji zaslužuje poštovanje", rekao je Lavrov, naglasivši da se takav izbor temelji na stavu većine građana Srbije i da je u potpunosti u skladu s političkim i ekonomskim interesima zemlje.
"Pozivamo naše partnere u Briselu da se ponašaju na ispravan način i da izbegnu povezivanje napretka u pristupnim pregovorima s prekidanjem prirodnih veza između Srbije i Rusije", naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva