:

:

TV Most

Foto: Tanjug - AP

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

115

Lavrov: Rusija je stavila tačku na Južni tok

"Situacija sa Južnim tokom je potpuno jasna. Projekat je nažalost obustavljen, jer je, pre svega, bio na meti diskriminatorskog odnosa Evropske komisije", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenose ruski mediji.

Lavrov je dodao da je Evropa trenutno zainteresovana za novi projekat gasovoda Turski tok, koji bi trebalo da poveća energetsku bezbednost Evrope zaobilazeći tranzitne zemlje.

"Trenutno predlažemo alternativni projekat, takozvani Turski tok, koji je već probudio interes Evrope i već su održani konkretni pregovori. Verujemo da će ovaj projekat biti završen i da će povećati energetsku bezbednost Evrope, štiteći je od problematičnih tranzitnih zemalja", zaključio je Lavrov, prenosi Tas.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine, tokom posete Turskoj, objavio da u "sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok", jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU. On je istovremeno najavio da je Moskva spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i da napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva