:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2015   12:05

0

117

Lavina pogodila norveško ostrvo

Poginuo je jedan 40-godišnji muškarac, dok je među povređenima četvoro dece, izjavio je portparol lokalne bolnice Per-Kristijan Johansen, dodajući da se dvoje dece i jedna odrasla osoba nalaze u teškom stanju.

Među spasenima je jedna 44-godišnja žena, koja je bila živa zatrpana pod snegom, ali je uspela da privuče pažnju spasilaca tako što je udarala vratima svoje mikrotalasne rerne, navode lokalni mediji, dodajući da se žena sada nalazi u bolnici.

Više tona snega sručilo se jutros oko 11 sati na kuće u podnožju planine Sukertopen, prenela je agencija AP.

Na mesto nesreće je veoma brzo stiglo oko 100 spasilaca i volontera, kako bi tražili preživele. Oni su pomoću jakih lampi i opreme za iskopavanje pokušali da prokopaju više metara duboke nanose snega i spasu preživele.

Na arhipelagu Svalbard tokom zime vlada arktički mrak, pa od kraja novembra do sredine februara sunce praktično ne izlazi.

Iz predostrožnosti je evakuisano još nekoliko desetina kuća u podnožju Sukertopena, navode lokalne vlasti.

Portparol guvernera Svalbarda Tone Hercberg je izjavio da se pretpostavlja da je lavinu pokrenuo snažan vetar od oko 100 kilometara na sat koji je na tom arhipelagu duvao kasno sinoć, a lokalni list "Svalbardposten" navodi da je to bila najgora oluja u poslednjih 30 godina.

Svalbard je poznat po divnom pogledu na snegom prekrivene planine, fjordove i glečere.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva