TV Most - Lančana reakcija ambasadora SAD posle izjava Tačija, Rame i Muslijua
Vesti
Lančana reakcija ambasadora SAD posle izjava Tačija, Rame i Muslijua

16:04, 21.04.2017

|

Izvor: RTS, Agencije

Ambasadori SAD u Beogradu, Prištini i Tirani upozorili su Hašima Tačija, Edija Ramu i Jonuza Muslijua da su njihove izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije "neoprezne", kao i da "podrivaju stabilnost regiona".
U odvojenim izjavama, američki ambasadori Kajl Skot, Greg Delavi i Donald Lu kritikovali su izjave Hašima Tačija, Edija Rame i Jonuza Muslijua, koji su naveli da bi zastoj u evropskim integracijama mogao da dovede do ujedinjenja Albanije i Kosova.

"SAD kao problem vide neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu", rekao je agenciji Fonet američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i naglasio da Amerika podržava suverenitet svih država Zapadnog Balkana.

Lančana reakcija američkih diplomata usledila je posle serije izjava albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija, i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca na jugu Srbije Jonuza Muslijua da bi "Albanija i Kosovo mogli da se ujedine" ukoliko njihov evropski put zapadne u ćorsokak.

Sličnu izjavu dao je i njegov kolega u Prištini Kreg Delavi, navodeći da se Vašington "protivi neopreznim izjavama o ujedinjenju, kao i preteranim reakcijama koje podrivaju stabilnost" u regionu.

I američki ambasador u Tirani Donald Lu upozorio je da neoprezne izjave "podrivaju evrointegracije".

"Mi smo protiv neopreznih izjava o ujedinjenju", rekao je BIRN-u američki ambasador u Tirani.

Seriju izjava pokrenuo je početkom sedmice Edi Rama, koji je evropskom Politiku rekao da "ne može da isključi ujedinjenje Kosova i Albanije", ukoliko perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi.

"Ukoliko Evropska unija zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regiona živeće u jednoj, jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo sa integracijom u evropsku porodicu", rekao je dan kasnije kosovski predsednik Hašim Tači.

I na koncu, ujedinjenje Kosova i Albanije podržao i jedan od političkih lidera Albanaca sa juga Srbije, Jonuz Musliju, dodajući da bi takav potez bio "besmislen bez Bujanovca, Preševa i Medveđe".

"Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM", rekao je Musliju.

Ambasador Skot je, istovremeno, rekao i da Vašington veoma ceni reakciju premijera Srbije Aleksandra Vučića na takve izjave.

Premijer je ukazao da izjave u vezi sa ujedinjenjem Kosova i Albanije ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima i istakao da su mir i stabilnost prioritet.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi, bez obzira na nečije želje.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design