:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   12:05

0

127

Lamert: Reforme ostaju ključ ka EU

On je, u saopštenju, naglasio da reforme ostaju ključ za ulazak u EU.

"Odlučujuće za pristupnu perspektivu Srbije je da, pored ekonomskih, primeni pre svega političke i institucionalne reforme. Posebno je značajno da funkcioniše podela vlasti sa samostalnim i snažnim parlamentom i nezavisnim pravosuđem", naglasio je Lamert.

Stabilnost u Srbiji i regionu je važna, podvukao je on dodajući da stabilnost u jednoj zemlji može biti osigurana samo ako vlada demokratija.

"Predstava da se mora praviti razlika između stabilnosti i demokratije je iluzija", poručio je Lamert.

Nemačka je kao i u prošlosti spremna da Srbiju podrži na njenom putu u EU, rekao je on dodajući da Srbija mora sama sprovesti promene.

"Ne postoji automatizam da kandidat pristupi u EU. Pred Srbijom je još težak put do članstva", rekao je Lamert, koji je u Beograd doputovao sa predsednikom grupe prijateljstva Nemačka-jugoistočna Evropa Štefanom Albanijem, kao i njegovim zamenikom Fridrihom Ostendorfom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć sa visokim gostom iz Nemačke i u "Vili Mir" priredio radnu večeru.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama i situaciji u regionu.

Predsednik Bundestaga, kome je ovo bio prvi sastanak sa Vučićem, rekao je da Nemačka ceni prioritete koje je predsednik Srbije istakao u svom inauguracionom govoru, posebno političke reforme, i naglasio da će Srbija dobiti od Nemačke svu potrebnu podršku za te reforme u cilju napretka na evropskom putu.

Predsednika Bundestaga je prethodno odvojeno razgovarao sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i vršiocem dužnosti premijera i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva