:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jul 27, 2017   14:30

0

129

Lakše do kosovskih dokumenata

“Upustvo je stupilo na snagu početkom nedelje i odmah smo počeli da ga primenjujemo”, kaže šef Kancelarije civilnog statusa u opštini Ranilug Ivan Janković.

Prema njegovim rečima, uvedene su neke novine prilikom upisa u matične knjige i izdavanja uverenja, što je jedan od uslova za dobijanje kosovskih dokumenata.

Novim administrativnim uputstvom značajno se proširuju ovlašćenja opštinskih matičnih službi.
“Ingerencije za potvrđivanje državljanstva do sada je imao Direktorat za državljanstvo, azil i strance u Prištini. Sada je to posao opštinskih matičnih službi koje su ovlašćene da procenjuju dokumenta kojima se dokazuje da li je neko stekao uslove za upis u knjigu državljana”, kaže Ivan Janković.

Kopije matičnih knjiga, koje se odnose na teritoriju Kosova i Metohije, a koje su predate zvaničnicima u Prištini, značajno su pojednostavile rad opštinskih Kancelarija civilnog statusa, kaže Janković I ističe da ova novina predstavlja dodatnu obavezu opštinskih službenika, ali će umnogome pomoći građanima.

Ukoliko građani ne budu zadovoljni radom i rešenjem opštinskih matičnih službi imaju pravo žalbe MUP-u Kosova, sektoru za civilnu registraciju koji će razmotiti osnovanost prigovora.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva