:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2018   12:35

0

161

"Lako je stisnuti Pupovca kada ne možete Vučića"


Držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokratijom, ističe Pupovac. Milorad Pupovac je, u intervjuu za Dojče vele na hrvatskom, komentarisao to što su mu u Zagrebu prebacivali da je preblago reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je Hrvatsku uporedio sa nacističkom Nemačkom.



– Prvo, mi znamo kako treba reagovati i niko ne bi trebalo da nas tome podučava. Mi se već tri decenije nalazimo između čekića i nakovnja, između dve vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo menjati. Mi želimo biti most i nosilac dijaloga. Naše izjave su motivisane tom političkom pozicijom i svrhom. Dakle, sasvim je sigurno da Hrvatska uz sve elemente ustašizacije koje su prisutne, uz sve tragične posledice etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, ne može biti upoređivana s Hitlerovom Nemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore.



Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo. Dakle, prejake reči ne doprinose tome da ljudi uvide što je potrebno promeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promeni.



Koliko Vam je zapravo dojadilo da reagujete svaki put na takve izjave iz Srbije i koliko Vam je dojadilo da se od Vas očekuje da reagujete na takve izjave?



– Kada predsednica na stadionu ne čuje da se uzvikuje "Za dom spremni", ili kada ne osudi one koji to uzvikuju, tada to prolazi. Ali kada je ne odgovaram na prozivke i zahteve i naredbe što treba da činim, onda je to dovoljan razlog da se pokrene hajka i haranga. A to je nešto što ja ne prihvatam. Ja ne želim biti talac u svojoj zemlji nečega što nisam učinio, nečega što nisam rekao i nečega za što nisam odgovoran.



Ali na komemoraciju izbeglim Srbima, koji najvećim delom ne snose nikakvu odgovornost, ću uvek otići. Želimo da obe strane vide što su učinili jedni drugima. Da Srbi vide da su počinili zločine prema Hrvatima, ali da su Hrvati počinili zločine nad Srbima. A držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokratijom. To je svojstveno društvenom linču.



I to usprkos tomu što smo bili uvek tu kada je trebalo, bilo da se radi o početku pregovora s EU ili mirnoj reintegraciji. Ako sam u Bundestagu zajedno sa svojim kolegama, zastupnicima nemačkog parlamanta, mogao braniti pravo Hrvatske na članstvo u EU, onda valjda mogu reći i da nešto ne valja u njenoj politici odnosa prema Srbima. Stvaranje neprijatelja u ovoj zemlji mora prestati.



 


Izvor: DW,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva