TV Most - Laketić: Prvo istražiti lokacije koje su pogodile bombe
Vesti
Laketić: Prvo istražiti lokacije koje su pogodile bombe

14:32, 17.05.2018

|

Izvor: RTS

Poslanik SNS-a Darko Laketić, koji je predložen za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu, izjavio je da će prvi zadatak te komisije biti da ažurira mapu lokacija koje su pogodile bombe, a paralelno će istraživati podatke iz zdravstvenih ustanova.


"Mi već imamo mapu lokacija, ali je neophodno ažurirati i proveriti, jer je tih lokacija mnogo. Treba ih utvrditi ne samo na osnovu NATO podataka gde su bačeni projektili sa osiromašenim uranijom već i na osnovu naših istraživanja i podataka koje ima naša vojska i država", rekao je Laketić novinarima u parlamentu.

  Kako je rekao, to će biti polazni korak.


"Čeka nas kompleksan posao. Pozvaćemo sve relevantne stručnjake i lica koji nam mogu pomoći u otkrivanju istine", rekao je Laketić i dodao da će on, kada poslanici usvoje predlog o formiranju Komisije, predložiti članove iz redova vlasti i opozicije, one koji će, kaže, biti od koristi u profesionalnom smislu.Prema njegovim rečima, Komisija koja se formira ima pre svega medicinski i humani aspekt svoga rada."To da li ćemo uspeti ili ne (da dokažemo posledice) vreme će pokazati, ali je suštinska stvar da imamo povećanu stopu oboljevanja i da se moraju naći uzroci te povećane stope. Imamo primer italijanske komisije koja je vrlo studiozno prišla tom problemu čija je Komisija našla tu uzročno-posledičnu vezu", naveo je on.Laketić je rekao da će Srbija usvojiti njihovu metodologiju i njihov način istrage, te da će njihovi svedoci biti značajni i za srpsku Komisiju, navodeći da će jedan od prvih svedoka biti predsednik italijanske komisije Đan Pjero Skanu.Kaže da će Komisija podnositi šestomesečne izveštaje, a prvi preliminarni izveštaj biće predat 2020. godine.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design