:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

178

Laketić: Prvo istražiti lokacije koje su pogodile bombe


"Mi već imamo mapu lokacija, ali je neophodno ažurirati i proveriti, jer je tih lokacija mnogo. Treba ih utvrditi ne samo na osnovu NATO podataka gde su bačeni projektili sa osiromašenim uranijom već i na osnovu naših istraživanja i podataka koje ima naša vojska i država", rekao je Laketić novinarima u parlamentu.





  Kako je rekao, to će biti polazni korak.


"ÄŒeka nas kompleksan posao. Pozvaćemo sve relevantne stručnjake i lica koji nam mogu pomoći u otkrivanju istine", rekao je Laketić i dodao da će on, kada poslanici usvoje predlog o formiranju Komisije, predložiti članove iz redova vlasti i opozicije, one koji će, kaže, biti od koristi u profesionalnom smislu.



Prema njegovim rečima, Komisija koja se formira ima pre svega medicinski i humani aspekt svoga rada.



"To da li ćemo uspeti ili ne (da dokažemo posledice) vreme će pokazati, ali je suštinska stvar da imamo povećanu stopu oboljevanja i da se moraju naći uzroci te povećane stope. Imamo primer italijanske komisije koja je vrlo studiozno prišla tom problemu čija je Komisija našla tu uzročno-posledičnu vezu", naveo je on.



Laketić je rekao da će Srbija usvojiti njihovu metodologiju i njihov način istrage, te da će njihovi svedoci biti značajni i za srpsku Komisiju, navodeći da će jedan od prvih svedoka biti predsednik italijanske komisije Đan Pjero Skanu.



Kaže da će Komisija podnositi šestomesečne izveštaje, a prvi preliminarni izveštaj biće predat 2020. godine.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva