:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2016   12:05

0

112

Lajčak:Stručnost društva važna u pregovorima

Predstavnici Konventa predstavili su Lajčaku dosadašnji rad Konventa u procesu pristupnih pregovora Srbije i EU.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa, izrazila je zadovoljstvo pozicijom koju Konvent ima u procesu pregovora, saradnjom sa predstavnicima Vlade koji rade na poslovima evropske integracije kao i saradnjom sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srbije.

"Konvent u ovoj fazi pregovora želi da pruži značajan analitički doprinos u izradi pregovaračkih pozicija i da bude konstruktivan partner tokom pregovora, ali u kasnijim fazama nameravamo da kontrolišemo ispunjavanje i primenu onoga što je u Briselu preuzeto u ime građana Srbije", rekla je ona.

Lajčak je, kako se navodi u saopštenju Konventa, ukazao na značaj Nacionalnog konventa u procesu pristupanja njegove zemlje EU u postizanju nacionalnog konsenzusa i informisanju građana.

"U Slovačkoj, gde je Nacionalni konvent kao model prvi put uspostavljen tokom pregovaranja o članstvu, on je imao strateški značaj i cilj da objasni građanima da su pregovori deo njihovog života i da se tiču svih građana", rekao je Lajčak.

Više od 600 organizacija civilnog društava okupljenih u našem Konventu mogu značajno svojim znanjem i analitičkim doprinosom da pomognu kako Pregovaračkom timu, tako i građanima Srbije da razumeju proces, koristi i obaveze koje članstvo u EU donosi.

"Na početku otvaranja pregovora sa Srbijom, bilo je jasno da Srbija ima administrativni kapacitete da vodi pregovore, ali sada treba obratiti pažnju na kvalitet i stručnost", ocenio je Lajčak i dodao da je upravo tu od velikog značaja civilno društvo Srbije i Nacionalni konvent koji okuplja ekspertsko znanje i može da doprinese kvalitetu pregovora.

O ulozi civilnog društva u izradi Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 govorili su koordinator Radne grupe NKEU koja prati poglavlje 23, Milan Antonijević iz YUKOM- a i koordinatorka Radne grupe za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Koordinator Radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13, Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji naglasio je važnost skorog otvaranja naročito poglavlja 12 koje se tiče bezbednosti hrane.

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno što pre pristupiti otvaranju i ova dva poglavlja, ali da je od brzine kojom se poglavlja otvaraju i zatvaraju, važniji kvalitet reformi i pozitivne promene za građane i privredu.

Lajčak je naglasio značaj civilnog društva i nakon završetka pregovora objasnivši da Nacionalni konvent Slovačke postoji i danas sa tri radne grupe.

"Prva se bavi slovačkim doprinosima rešenju krize u EU, druga se bavi efektima i bilansom desetogodišnjeg članstva u EU, a treća pripremama za preuzimanje predsedavanja EU", rekao je on.

Lajčak je obećao podršku Nacionalnom konventu posebno tokom predsedavanja te zemlje Evropskom unijom koje počinje u drugoj polovini 2016. godine, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva