Vesti
Laboratorija za kontrolu doneće kvalitetno i ispravno mleko

08:56, 12.10.2017

|

Izvor: RTS

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je konkurs za zapošljavanje u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Rok za podnošenje prijava je osam dana od objavljivanja konkursa u oglasima Nacionalne službe za zapošljavanje. Laboratorija za kontrolu mleka deo je sistema referentnih nacionalnih laboratorija.
Foto RTS


Otvaranje Laboratorije za kontrolu mleka biće početak nezavisne kontrole sirovog mleka, polazne sirovine mlečne industrije Srbije. Od ispravnosti i kvaliteta sirovog mleka praktično zavisi kvalitet i svih ostalih mlečnih proizvoda.Laboratorija je potpuno opremljena i samo se čeka na stručnjake koji bi ovde trebalo da počnu da rade. A traže se visokokvalifikovani stručnjaci, sa bogatim iskustvom u laboratorijskom radu, veterinarskih i biotehničkih nauka.


Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac kaže za RTS da je značaj ovakve laboratorije višestruk, i za farmere i za korisnike, odnosno građane.Pre svega kada govorimo o otklanjanju sumnje u trenutne rezultate analiza koje rade mlekare, rekao je Dolovac i istakao da bi nezavisna kontrola mleka predstavljala dobru bazu i za formiranje ujednačene cene za sirovo mleko na teritoriji cele Srbije.Najavio je da je plan Ministarstva da proizvođači, u narednom periodu, subvencije dobijaju na osnovu kvaliteta mleka.Objašnjava da će se u ovoj Laboratoriji sprovoditi analize na osnovu pravilnika o kvalitetu mleka, kao i na osnovu pravilnika o posebnim i opštim uslovima o higijeni hrane.Radiće se analize ukupnog broja bakterija u mleku, analize ostataka veterinarskih lekova, kao što su na primer antibiotici, i radiće se hemijske analize somatskih ćelija, procenta mlečne masti i proteina. Takođe, radiće se i analize prisutnosti aflatoksina.Dolovac je istakao da su te analize do sada rađene u mlekarama i tako će se raditi još neko vreme, dok se ovaj sistem ne uspostavi.Najavio je i novi zakon o bezbednosti hrane, u kojem će, kaže, najveća novina biti novi sistem službenih kontrola, po uzoru na EU.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design