:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

224

Laboratorija za kontrolu doneće kvalitetno i ispravno mleko


Otvaranje Laboratorije za kontrolu mleka biće početak nezavisne kontrole sirovog mleka, polazne sirovine mlečne industrije Srbije. Od ispravnosti i kvaliteta sirovog mleka praktično zavisi kvalitet i svih ostalih mlečnih proizvoda.



Laboratorija je potpuno opremljena i samo se čeka na stručnjake koji bi ovde trebalo da počnu da rade. A traže se visokokvalifikovani stručnjaci, sa bogatim iskustvom u laboratorijskom radu, veterinarskih i biotehničkih nauka.


Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac kaže za RTS da je značaj ovakve laboratorije višestruk, i za farmere i za korisnike, odnosno građane.



Pre svega kada govorimo o otklanjanju sumnje u trenutne rezultate analiza koje rade mlekare, rekao je Dolovac i istakao da bi nezavisna kontrola mleka predstavljala dobru bazu i za formiranje ujednačene cene za sirovo mleko na teritoriji cele Srbije.



Najavio je da je plan Ministarstva da proizvođači, u narednom periodu, subvencije dobijaju na osnovu kvaliteta mleka.



Objašnjava da će se u ovoj Laboratoriji sprovoditi analize na osnovu pravilnika o kvalitetu mleka, kao i na osnovu pravilnika o posebnim i opštim uslovima o higijeni hrane.



Radiće se analize ukupnog broja bakterija u mleku, analize ostataka veterinarskih lekova, kao što su na primer antibiotici, i radiće se hemijske analize somatskih ćelija, procenta mlečne masti i proteina. Takođe, radiće se i analize prisutnosti aflatoksina.



Dolovac je istakao da su te analize do sada rađene u mlekarama i tako će se raditi još neko vreme, dok se ovaj sistem ne uspostavi.



Najavio je i novi zakon o bezbednosti hrane, u kojem će, kaže, najveća novina biti novi sistem službenih kontrola, po uzoru na EU.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva