:

:

TV Most

clock

April 11, 2015   12:05

0

154

Kvote nisu suština rodne ravnopravnosti

"Nadam se da će kvote biti privremeno rešenje, jer suština rodne ravnopravnosti ne mogu i ne smeju biti kvote" istakla je ona.

Napominjući da se međunarodno iskustvo sistema kvota u promovisanju uloge žene u društvu "nesumnjivo pokazalo uspešnim" Udovički je rekla da taj model podržava iako joj nije blizak.

"Kada u društvu nešto ne ide lako, prirodnim putem, onda zapadne demokratije pribegnu uvođenju kvota ili na našem podneblju razumljivijeg i već oprobanog sistema ključa" objasnila je potpredsednica Vlade.

Kori Udovički smatra da se Srbija ne razlikuje mnogo od evropskih zemalja kada je reč o institucionalnom i pravnom okviru rodne ravnopravnosti, jer “nismo daleko od pravne sigurnosti, bezbednosti i jednakih šansi žena”.

S druge strane, kad se ima u vidu borba protiv nasilja nad ženama, "nismo dovoljno uradili i ima još prostora za unapređenje, pogotovo kada se radi o institucionalnom odgovoru, edukaciji, širenju svesti o tom društvenom problemu i razvijanju kulture nenasilja," upozorila je ona za novosadski "Dnevnik."

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva