:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 17, 2015   12:05

0

165

Kusturica:Nije me iznenadio zahtev Ukrajine

"Nije me ovo iznenadilo, posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno promenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i desnog sektora", rekao je Kusturica za "Politiku".

On je istakao da se njegov "vrednosni sistem bazira na onom iz stare Evrope, u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mestu".

Kusturica je dodao da lakoća s kojom se danas procenjuje ko je poželjan, a ko nije, podseća na vremena nacizma, "na stvarnu vladavinu fašista, koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma".

Prema njegovim rečima, sve se pravi obrnutim od onoga što jeste i to u Evropi traje već neko vreme - da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata.

"Utoliko je i proslava čoveka koji je doneo hrišćanstvo u 9. veku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju i moje prisustvo tamo, kao čoveka koji je opredeljen ka evropskim vrednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična", smatra Kusturica.

Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je juče od ministra unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost da zabrane koncert Emira Kusturice u Kijevu kako bi se izbegli mogući nemiri.

Ministarstvo procenjuje da je koncert Kusturice i njegovog benda "No Smoking Orchestra" neprikladan zbog "mogućih provokacija" i zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.

Trebalo je da koncert bude održan 28. jula u Kijevu, povodom obeležavanja 1000 godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva