Vesti
Kurti: Vlada ne može da zavisi od dva glavna grada

19:29, 15.06.2017

|

Izvor: Tanjug

Lider ultradesničarskog pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti, je izjavio da nova vlada u Prištini ne može da zavisi od Srpske liste, "jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada, i Prištinu i Beograd".
U slučaju da prvorangirana koalicija sa Ramušom Haradinajem kao kandidatom za premijera formira vladu, glasovi srpskih poslanika su neophodni.

"Oni ne mogu da formiraju vladu zato što nemaju dovoljan broj glasova, a, drugo, ukoliko žele da formiraju vladu sa Srpskom listom, odnosno sa Vučićem, onda će to Kosovo staviti u neverovatnu političku krizu, neviđenu od posleratnog perioda", rekao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Ubeđen je kaže, da pravo da formira novu vladu pripada pokretu Samoopredeljenje.

"To ćemo uraditi tako što ćemo razgovarati pre svega sa koalicijom Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, ali i sa poslanicima pojedinačno, koji su deo koalicije Demokratske partije", objasnio je osnivač pokreta Samoopredeljnje.

Samoopredeljenje je jedina albanska partija koja je na izborima nastupila samostalno, i dobila 27 odsto glasova, odnosno udvostručila je broj poslanika u Skupštini.

Na prvom mestu je koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijativa, kao i još 10 manjih partija, sa kandidatom za premijera Ramušom Haradinajem.

Na trećem je koalicija Demokratskog saveza, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse novo Kosovo i Alternativa.

Nijedna politička snaga nije dobila dovoljan broj glasova da formira vladu samostalno.

Kurti navodi da je predsednik Hašim Tači u obavezi da njemu ponudi mandat, a nakon što najveća koalicija ne bude uspela da formira vladu.

Osnivač pokreta Samoopredeljenje je naveo i da se sastao sa većinom stranih ambasadora u Prištini, te da je stav američkog ambasadora Delavija bio veoma jasan – a to je da će SAD sarađivati sa svakim ko bude uspeo da sakupi glasove, najmanje 61 koliko ustav i zakon zahteva.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design