:

:

TV Most

Foto: GazetaBlic, arhiva

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

196

Kurti i Haradinaj zveckaju oružjem:Nećemo sukob sa Crnom Gorom, ali...


- Sporazum će pasti u parlamentu. Time se otvara put za nove pregovore sa Crnom Gorom ili međunarodnu arbitražu - rekao je Haradinaj za televiziju “Klan Kosova”.




Funkcioner opozicionog “Samoopredjeljenja” Aljbin Kurti rekao da je izveštaj Komisije "uvod u novi rat", prenosi portal "Mondo.me".



- Ja sam lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali ratovi počinju tamo gde postoji problem sa granicom - rekao je on.



Ramuš Haradinaj je u septembru naložio raspuštanje Komisje za demarkaciju sa Crnom Gorom, koja je ranije utvrdila granicu za tzv. republikom Kosovo.



Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču .



Ugovor je potvrdila crnogorska strana, ali ne i kosovska, jer se tome oštro protivila tadašnja opozicija u Prištini, te i stranka Ramuša Haradinaja, koja smatra da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.



Na zahtev bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.



Priština je bila pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije (EU) da ozvaniči sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom, što je bio i uslov Prištini za liberalizaciju režima viza sa EU.



Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova (AAK) se žestoko opirala dogovoru koji su pre tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu, napominju prištinski mediji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva