:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2016   12:05

0

141

Kurc:Zatvaranje granica preopteretilo bi Zapadni Balkan

On je, na konferenciji za štampu sa šefom bosanske diplomatije Igorom Crnadakom, ukazao da bi, ako bi Austrija samo zatvorila granice, došlo do preopterećenja na zapadnim Balkanom.

„Ne želimo nikom da nametnemo teret koji neko ne može da nosi“, poručio je on u vezi zabrinutosti zemalja zapadnog Balkana da bi odluka austrijske vlade o ograničenju prihvata izbeglica izazvati zastoj u tim državama.

Prema njegovim rečima bilo je „potpuno pogrešno“ što je Grčka samo propuštala izbeglice u zemlje koje nisu članice EU.

„Bogu hvala u međuvremenu postoji svest da samo propuštanje ne funkcioniše. Neophodno je uspostaviti bezbednost granica, posebno jer samo jedna četvrtina izbeglica dolaz iz Sirije“, konstatovao je Kurc.

Šef austrijske diplomatije nije isključio mogućnost da izbeglice, prilikom zatvaranja makedonske granice, mogu naći nove puteve ka srednjoj Evropi, ali bi, dobrom saradnjom svih država problemi, koji bi nastali novim rutama, mogli blagovremeno biti rešeni.

Bosna trenutno nije još pogođena talasom izbeglica, ali želi da pomogne u savladavanju krize, rekao je Crnadak dodajući da je Sarajevo spremno da pomogne i preuzme odgovornost.

Povodom za iduće nedelju planiranu predaju zahteva Bosne i Hercegovine za članstvom u EU Kurc je kazao da Austrija ima jasan stav.

„Austrija je oduvek podržavala Bosnu i to će činiti i ubuduće“, objasnio je on dodajući da će približavanje Bosne biti dug proces i da to treba iskreno reći.

Crnadak je izrazio nadu da će Sarajevo do kraja iduće godine postati zvanično kandidat za članstvo u EU.

„Zahtev je besmislen bez mehanizama koordinacije, jer bez njih ne možemo dati odgovor niti na jedno pitanje“, priznao je on.

U okviru konferencije za štampu su Kurc i ministar za civilna pitanja Adil Osmanović potpisali bilateralni sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, koji treba da olakša transfer znanja između dve države.

Posle konferencije za štampu dva ministra su prisustvovala otvaranju austrijsko-bosanske godine kulture u nacionalnom pozorištu.

Tokom ove godine planirano je 50 kulturnih manifestacija u dve države.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva