:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2016   12:05

0

125

Kurc zahteva zaštitu granica sa Makedonijom i Srbijom

On je, pred neformalni sastanak šefova diplomatija EU, istakao da, sve dok obezbeđenje grčko-turske granice ne funkcioniše, treba da se sarađuje sa Makedonijom, Srbijom I drugima u cilju obezbeđivanja Å engenskog prostora.

“Posebno u Makedoniji, ali I duž balkanske rute postoji snažna spremnost da se smanji talas migranata, možda čak I zaustavi. Radi se naravno I o Srbiji”, podvukao je Kurc.

On smatra tri varijante takve saradnje mogućim - najmanja bila bi bilateralna, najveća evropska, a srednja, da se pojedine države udruže.

U Å vedskoj I Sloveniji postoji slično raspoloženje kao u Austriji I interesovanje za takvom saradnjom, naglasio je on dodajući da je zaustavljanje imigranata pre granice Austrije u interesu te zemlje.

Prema njegovim rečima, do sada Turska ne ispunjava ocekivanja u vezi smanjenaj broja izbeglica.

“Moramo već sada voditi paralelno razgovore sa Makedonijom I Srbijom”, naglasio je on dodajući da ako nema rešenja na grčko-turskoj granici mora da se solucija pronađe na nekoj drugoj granici.

Takođe je zatražio smanjenje sredstava za države koje ne žele readmisiju odbijenih tražilaca azila.

Sve zemlje u Evropi imaju problem što brojne zemlje porekla ne prihvataju svoje građane, odbijene tražioce azila, konstatovao je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva