:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

130

Kurc putuje u posetu Kosovu i Makedoniji

Kako je najavljeno u Beču, Kurc će se večeras u Prištini sastati sa verskim vođama i ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem, kao i kosovskom predsednicom Atifetom Jahjaga, sa kojima će razgovarati o "džihadizmu i radikalizaciji na zapadnom Balkanu".

Austrija već duže važi za centar radikalnih islamista koji preko zapadnog Balkana nameravaju da putuju u Siriju ili Irak, te postoji, što je pokazalo i hapšenje Mirsada Omerovića, propovedača rodom iz Tutina, koji je regrutovao ljude za Islamsku državu u Austriji, i razmena radikalnih propovedača.

Kurc će, takođe, sa Jahjagom otvoriti izložbu o đaku Oto Vagnera Leopoldu Forstneru u prištinskoj katedrali.

U utorak će se Kurc sastati sa kosovskim ministrom inostranih poslova Hašimom Tačijem, kao i premijerom Isom Mustafom.

Austrijski šef diplomatije će obići i austrijske vojnike u Kforu u Peći, a posle podne će posetiti i manastir Visoki Dečani, kao i jedan poljoprivredni projekat Austrije.

Zatim će otputovati u Makedoniju, gde će se prvo sastati sa liderom Demokratske integrativne unije, stranke Albanaca, Ali Ahmetiom.

Kurc će u sredu imati sastanke sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Poposkim i premijerom Nikolom Gruevskim, ali i sa Radmilom Šekerinski iz opozicione Sodijaldemokratske partije.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije, povodom posete Kosovu i Makedoniji, poručuje da zvanični Beč očekuje i u ovoj godini dalji napredak i reforme i da reformski motor na zapadnom Balkanu ne sme zastati.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva