:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

192

Kurc: Predsedavanje OEBS-u bilo zanimljivo, ali i teško


Sebastijan Kurc je, na konferenciji za štampu po završetku skupa koji je okupio 41 ministra spoljnih poslova, među kojima su bili i šef ruske i američke diplomatije Sergej Lavrov i Reks Tilerson, objasnio da je Austrija odlučila da se kandiduje za mesto predsedavajućeg OEBS-u zato što ima dugu tradiciju kao mesto dijaloga i međunarodnog posredovanja, te je videla šansu da kao predsedavajući da svoj doprinos u rešavanju konflikata.



"Zahvalni smo što smo dobili tu šansu. Tokom predsedavanja smo zabeležili i neke uspehe", rekao je Kurc.



Rekao je da je Austrija za predsedavanje odredila težište borbe protiv radikalizacije i terorizma, jer se radi o pretnji koja nije daleko.



"Smatram neophodnim da se OEBS ne bavi samo vojnim konfliktima, već da u fokus mora staviti borbu protiv radikalizacije i terorizma. Nije dovoljno da budemo uspešni u borbi protiv terorista u Siriji, Libiji ili Iraku, već te tendencije postoje i u našim društvima. Nema nijedne zemlje koja je imuna na ovu opasnost", podvukao je Kurc.



Ukazao je da je dalje težište bila podrška rešavanju postojećih konflikata i naveo da je u konfliktu oko Transnjistrije postignuto više malih koraka u pravom smeru, među kojima je i otvaranje jednog važnog mosta.



Kada je reč o ukrajinskom konfliktu, kako je dodao, na koji je OEBS bio najviše fokusiran, pošlo je za rukom da se ojača misija na 1.000 posmatrača, koji su dobili i bolju tehničku opremu, kao i veći budžet.



"Posmatrači OEBS-a ne vode ka rešenju konflikta, ali donose veću bezbednost stanovništva", objasnio je Kurc.



Dalje je Austrija pokušala da pruži doprinos povećanju poverenja među zemljama čalnice.



"To je bio težak zadatak jer je poslednjih godina mnogo poverenja izgubljeno, i povećano je blokovsko razmišljanje. Uspeli smo da probijemo blokadu tokom našeg predsedavanja u OEBS-u i našli smo rešenje za četiri vodeće funkcije u organizaciji", objasnio je Kurc.



Greminger: Svi vide OEBS kao prostor za dijalog



Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger ocenio je da je napravljen napredak u mnogim oblastima i da je, i na ovom sastanku, bilo jasno da svi vide OEBS kao prostor za dijalog.



Istovremeno je ponovio zabrinutost zbog situacije u istočnoj Ukrajini i rekao da je dobro da su šef ruske i američke diplomatije imali razgovore u Beču.



Poručio je da zemlje članice treba da se vrate principima i vrednostima OEBS-a.



Savet ministara OEBS-a danas je usvojio više izjava, među kojima su borba protiv trgovine ljudima, seksualne eksploatacije dece.



Na završnoj plenarnoj sednici usvojena je izjava protiv trgovine ljudima u kojoj se države, između ostalog, pozivaju na pojačanu zaštitu žrtava, ali i zaoštravanje zakona.



Zemlje članice se obavezuju na politiku nulte tolerancije protiv slučajeva robovskog rada u diplomatskim predstavništvima i međunarodnim organizacijama.



Mediji su pozvani da se obazrivo bave ovim temama, pri čemu su SAD i Kanada podvukle da se ne radi o ograničavanju slobode medija.



Kada je reč o seksualnoj eksploataciji dece, one države koje to još nisu učinile pozvane su da usvoje odgovarajuće zakonske izmene.



Rusija je prihvatila ovaj tekst, ali je dodala da je razočarana što se u njemu nije našao i pasus zaštite dece od "drugih štetnih informacija", aludirajući na homoseksualnost.



Usvojene su i odluke na temu ekonomskog učešća u zemljama OEBS-a, koje poziva države članice na jačanje saradnje institucija tržišta rada, kao što su socijalni partneri, kako bi se poboljšali uslovi zapošljavanja i preduzetništva.



Države članice OEBS osudile su "zloupotrebu" informacionih tehnologija kao bezbednosni rizik.



Savet ministara je izrazio zabrinutost zbog povećanja slučajeva u vezi sa zloupotrebom informacionih i komunikacionih tehnologija.



Taj negativan trend skriva bezbednosne rizike po sve države članice OEBS-a i njihove građane, po javni i privatni sektor, navodi se u dokumentu.



Važno je da vlasti na svim nivoima pokušaju da smanje rizike u ovoj oblasti, pri čemu moraju biti poštovane međunarodne obaveze.



Pored toga, usvojena je i izjava u vezi sa Pridnjestrovljem, u kojoj se zahteva specijalni status za ovaj region u Moldaviji.



Na Savetu ministara OEBS-a učestvovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je ovaj skup iskoristio i za brojne bilateralne razgovore, između ostalih sa svojim kolegama iz Rusije, SAD, Ukrajine i Velike Britanije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva