:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 17, 2015   12:05

0

116

Kurc: Pozitivne ocene vode ka otvaranju poglavlja

"Srbija je dobila veoma pozitivnu ocenu reformi preduzetih tokom proteklih 12 meseci, što ja verujem da je zasluženo. Vlada sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem započela je ambicioznu političku i ekonomsku reformsku agendu, što donosi svoje prve rezultate", rekao je Kurc za list Danas.

To je, prema njegovim rečima, "više nego dobra osnova - to treba direktno da vodi otvaranju prvih poglavlja u decembru".

"Austrija snažno podržava takav korak, što bi bilo zasluženo u slučaju Srbije", rekao je on.

Šef austrijske diplomatije je istakao da se "Srbija pod liderstvom premijera Vučića pokazala kao pouzdan i konstruktivan evropski partner kada je rec o ophodenju prema stotinama hiljada izbeglica koje prolaze kroz vašu zemlju", i da je to "široko prepoznato u okviru EU".

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Kurc kaže da smo videli napredak u ovoj oblasti koji je kulminirao postizanjem č etiri sporazuma baš uoci Beckog samita o Zapadnom Balkanu, postignutom u avgustu.

"Nadam se da će obe strane održati ovaj tempo i nastaviti da primenjuju sporazume postignute u interesu njihovih naroda. Postoji i dalje mnogo otvorenih pitanja za koja su potrebna rešenja", naveo je on.

Na pitanje kakvo gleda na kritike koje je Srbija dobila od Evropske komisije kada je rec o slobodi medija i slobodi izražavanja, Kurc je naveo da su "osnovna prava u srcu vrednosti EU i imaju, stoga, važno mesto u procesu pridruživanja".

"S pozitivne strane, pravni okvir koji se odnosi na osnovna prava ukljucujuci slobodu medija u Srbiji usvojen je. Ono gde su potrebni veći napori jeste na strani koja se odnosi na primenu, odnosno da se obezbede uslovi za puno izražavanje slobode medija i slobode izražavanja", rekao je on.

Na pitanje koji su ključni zadaci srpskih vlasti u narednim mesecima, šef austrijske diplomatije je odgovorio da je "krucijalno nastaviti sa ambicioznim procesom strukturnih reformi, uključujući fiskalnu konsolidaciju kako bi se pripremio teren za kreiranje radnih mesta i prosperitet".

"Fokus treba da bude i na nastavku reformi u domenu vladavine prava i postizanje napretka u briselskom dijalogu", rekao je Kurc.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva