:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

112

Kurc: Neophodno međunarodno jedinstvo

Teroristički napadi, kako je kazao na Ministarskom savetu OEBS, pokazali su da je neophodna saradnja.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što su šefovi američke i ruske diplomatije na beogradskom skupu jasno izneli stav da je neophodna zajednička borba protiv terorizma.

„Uveren sam da nije samo u borbi protiv terorizma potrebno jedinstvo. Neophodno je jedinstvo i u vezi Sirije, gde svetske super sile treba da zajedničkim snagama traže rešenje“; uveren je Kurc izrazivši nadu da će bečki pregovarački proces moći voditi ka mirnom rešenju.

Terorizam, građanski rat u Siriji, ali i nepostojanje perspektive u zemljama porekla uzroci su izbegličke krize, smatra on.

Kurc je podvukao da države kao što su Nemačka, Austrija i Švedska ne mogu same preuzeti sav teret izbegličkog talasa, te đe neophodno zaustaviti njihov dolazak.

„Neohodno je da svi damo snažan doprinos u pogođenom regionu, jer humanitarna pomoć na licu mesta je mogućnost da se zaustavi talas izbeglica“, naglasio je on.

Kurc je kazao da je za OEBS zasigurno najveći izazov ukrajinski konflikt, pri čemu je je neophodno da se poštuju međunarodni principi i norme, kao i da je sporazum iz Minska jedini put kojim treba ići.

Na kraju on je čestitao Srbiji na uspešnom predsedavanju OEBS-u i rekao da se već raduje, kao predstavnik zemlje koja za dve godine preuzima kormilo ove organizacije, saradnji sa Nemačkom tokom iduće godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva