:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2018   15:05

0

197

Kurc i Zaev apeluju na Makrona "da popusti" oko Makedonije


Sebastijan Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da će predsednik Francuske Emanuel Makron u tom smislu doneti "proevropsko rešenje". Kako je objasnio, ne radi se o pristupanju EU, već isključivo o otvaranju pristupnih pregovora, što je, smatra, Makedonija zaslužila.


 


Blokada bi, prema njegovim rečima, imala posledice na referendum o rešenju spora u vezi s imenom makedonske države i ujedno bi mogla uticati negativno na čitav region. U obraćanju novinarima Kurc je, inače, već koristio novi naziv "Severna Makedonija". 


 


M,akedonski premijer Zoran Zaev je kazao da razume unutrašnju debatu u Francuskoj, kao i debatu koja postoji u celoj EU, ali i da podržava razvoj i reformu Evrope, dodajući da Makedonija ne traži da odmah bude primljena u Uniju. 


 


Otvaranje pristupnih pregovora, prema njegovim rečima, podstaklo bi motivaciju u zemlji za nastavak reformi. "Makedonci su to zaslužili", podvukao je Zaev. 


 


On je izrazio uverenje i da će parlament, nakon odbijanja predsednika da potpiše sporazum o rešenju spora sa Grčkom, i u drugom pokušaju uspeti da obezbedi apsolutnu većinu i ratifikovati dokument. 


 


Zaev je čak uveren da će ovog puta u parlamentu za sporazum biti još veći broj poslanika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva