:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   13:22

0

200

Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU


Sebastijan Kurc je, obraćajući se poslanicima, istakao da je zaštita spoljnih granica EU jako važna, zbog čega će jasan fokus biti na tome.





  Kurc je rekao da je za unutrašnju bezbednost neophodno znati ko može da imigrira, a ko ne, i da je bitno da vlade odlučuju ko može da dođe u Evropu, a ne krijumčari.



Planirani Samit EU u Salcburgu u septembru biće u znaku borbe protiv ilegalne migracije, najavio je Kurc dodajući da je važno da se na tom skupu dogovori jačanje Fronteksa, kako personalno, tako i kroz proširenje mandata u pravcu aktivne borbe protiv krijumčara i saradnje sa trećim državama.



"Moramo sve učiniti da ostanemo konkurentni", poručio je kancelar dodajući da je neophodno obezbediti blagostanje u EU.



Kurc je rekao da se radi o izgradnji digitalne infrastrukture, upotpunjavanju zajedničkog tržišta, kao i uvođenju mogućnosti za oporezivanje "internet giganata".



Pored toga važno je, kako je rekao, investirati u istraživanje i razvoj.



Dalje je rekao da će treći prioritet biti fokus na susedstvu, jer samo ako u susedstvu postoji stabilnost i bezbednost – to je moguće i u EU.



Šefica austrisjke diplomatije Karin Knajsel, kako je najavio, posvetiće se prioritetu daljeg približavanja Zapadnog Balkana EU.



"Naš je zadatak da taj region što je moguće bolje pomognemo u približavanju Uniji", smatra Kurc.



Na kraju je pozvao sve stranke na saradnju tokom polugodišnjeg predsedavanja EU.



"Važno je da u ovoj godini vučemo na jednoj strani konopca, nezavisno od partijske pripadnosti, na dobrobit Austrije i EU", zaključio je Kurc.





 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva