:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

157

Kurc: Da Zapadnom Balkanu, ne Turskoj

Sebastijan Kurc je u saopštenju istakao da je u neposrednom susedstvu EU Zapadni Balkan izložen pretnjama radikalizacije i ilegalne migracije.

Stabilnost i bezbednost mogu biti osigurani samo verodostojnom evropskom perspektivom. EU ne sme dozvoliti nikakav vakuum na Balkanu koji bi mogao ispuniti neki drugi igrač”, upozorio je Kurc.

Za razliku od Balkana on smatra da Turska ne može, zbog tamošnjeg razvoja, imati nikakvu perspektivu za članstvo u EU. “Pristupni pregovori moraju biti obustavljeni i finansijska pretpristupna pomoć obustavljena”, kazao je on.

Kada je reč o EU cilj Unije moraju biti mir, sloboda i blagostanje, kao što je bilo i u prošlosti.

Ocenio je da je EU potrebna promena kurs, u čijem centru treba da stoji princip subsidijarnosti. Zalaže se da se EU povlači iz onih pitanja koja članice ili regioni mogu bolje rešavati.

“Nama ne treba Unija koja detaljno reguliše koju boju će imati pomfrit, već Unija koja je u stanju da osigura bezbednost svojim građanima”, podvukao je Kurc. Istakao je da je potrebna i odlučna borba protiv terorizma, pre svega efektivna zaštita spoljne granice EU.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva