:

:

TV Most

Foto: Foto Blic

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

214

Kuoči:NATO obavlja misiju u skladu sa rezolucijom 1244


Prema njegovim rečima, "formiranje oružanih snaga Kosova odluka je kosovskih institucija, u skladu s ustavnim procedurama".



U slučaju da se formiraju tzv. oružane snage Kosova, zemlje članice NATO bi pojedinačno odlučivale o tome da li bi snage Kfora ostale na teritoriji Kosova, navodi Kuoči, ističući da, zasad, NATO nema plan da promeni ili smanji misiju, koja nastavlja da obavlja zadatke prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.



"Kfor u okviru svog mandata i zadatka podržava razvoji i unapređenje Kosovskih bezbednosnih snaga. To znači da KBS treba da bude u mogućnosti da reaguje na krizne situaicje i pomogne civilnim vlastima u slučajevima vanrednih situacija. Poslednji primer ove podrške je vežba ''Srebrna sablja", rekao je istalijanski general, upitan da li Kfor obučava pripadnike KBS.



Odgovarajući na pitanje Novosti da li Kfor može da obezbedi sigurnost Srba, s obzirom na to da su sve ređe prisutni na terenu, Kuoči navodi da je Kfor povećao svoje prisustvo uglavnom na područjima naseljenim Srbima.



On je naglasio da se od Kfora ne traži da bude stalno prisutan na terenu, ali je uvek tu kada je neophodno.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva