Vesti
Kulturno umetnička društva širom Srbije izvode jednočasovni spektakl

13:14, 13.10.2017

|

Izvor: Tanjug

Savez kulturno-umetničkih društava Srbije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, organizuje akciju "Snaga amaterizma" u subotu, 14. oktobra u 13 časova.


Kulturno umetnička društva (KUD) će u više od 150 gradova i mesta širom Srbije organizovati jednočasovnu akciju tokom koje će prošetati i izvesti neke od svojih igara kako bi se tog dana Srbija podsetila na snažnu snagu amaterizma, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. 


On je rekao da će se Srbija tog dana da se priseti snage amaterizmai da će KUD-ovi toga dana prikazati ono čime raspolažu, a što je nedovoljno iskorišećno."Naša kulturno umetnička društva su rasadnici talenta, mesta okupljanja i druženja mladih ljudi" - kazao je Vukosavljević i dodao da će se akciji pridružiti i nekoliko srpskih KUD-ova iz inostranstva."Kulturno umetniča društva su ostala i ostaće oaza čistog ljudskog mladalačkog okupljanja. Oni imaju velike kapacitete i potencijale. Oni čine jezgro kulturnih aktivnosti u svim sredinama Srbije. Mnogo je bolje da se mladi okupljaju u njima nego da sede u kladionicama ili kafićima do kasno", kazao je Vukosavljević.Prema njegovim rečima, neophodno je da država konkretnim - finansijskim i organizacionim merama pomogne Kulturno umetnička društva da bi oživela i opstala.Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je kao nedopustivo gašenje više desetina KUD-ova širom Srbije zbog loše materijalne situacije.Trivan, koji je i predsednik Skupštine saveza kulturno-umetničkih društva Srbije i predsednik beogradskog AKUD "Ivo Lola Ribar", pozvao je lokalne samouprave da pomognu svojim kulturno umetničkim društvima kroz ovu akciju."Mi 50 godina nismo imali krovnu organizaciju. Ovaj naš izlazak na javnu scenu je poruka lokalnim samoupravama da se na održivost kulturno umetničkih društava Srbije mora skrenuti pažnja", istakao je Trivan.Neki od gradova u kojima će KUD prošetati i izvesti neke od igara: Beograd, Novi Sad, Niš, Užice, Kraljevo, Kragujevac, Vršac, Kikinda, Zrenjanin, Bečej, Trstenik, Vladičin Han, Obrenovac, Arilje, Gornji Milanovac, Čačak, Valjevo, Loznica, Trstenik, Pančevo, Šabac, Vrnjačka Banja, Negotin, Aleksandrovac, Sevojno, Leposavić.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design