:

:

TV Most

Foto: tiiamonto

clock

Mart 01, 2015   14:29

0

134

Kulturno nasleđe je identitet nacije

Zavod u Nišu pokriva sedam okruga i 40 opština i bio je povoljno područje za najranije ljudske naseobine, kazao je Veljković, ističući da je i sam Niš bogat kulturnim nasleđem.

Niš ima dva arheološka lokaliteta, Medijanu u Nišku tvrđavu koji su ostali skoro autentični, a slojevi Niške tvrđave imaju dubinu i do 12 metara, navodi Veljković.

Na prvim utvrdama u Niškoj tvrđavi se samo dodavalo i nivelisalo i kada se jednog dana to bude otkrilo, današnji bedemi će biti samo šetne staze, a unutra će biti jedan ogroman arheološki park koji može da bude značajna potencijal za razvoj, ukazuje Veljković koga su za veliko priznanje predložile kolege.

Govoreći o značaju očuvanja kulturnog nasleđa, Veljković ističe da je taj značaj nemerljiv i napominje da se Velika nagrada koju je dobio dodeljuje lično, ali da nju ne može da ostvari pojedinac, već je ona rezultat cele grupacije, onih ljudi koji rade sa nagrađenim.

U našoj branši ta nagrada je što i Oskar u filmskoj industriji koja se dodeljuje jednom godišnje, napominje on.

Nagrada se sastoji od povelje i kopije freske iz 13. veka iz Sopoćana.

Veljković u niškom Zavodu radi od 1983. godine, a od projekata, sa stanovišta struke i šireg značaja su projekti na obnovi Sabornog hrama u Nišu posle požara 2001. godine, projekti konzervacije, restauracije i prezentacije bedema i kula arheološkog nalazišta Caričin grad kod Lebana, projekat zaštitne konstrukcije na Medijani koji je u toku, radovi na Đerdapu, crkvama u Kuršumliji i Štavi.

Nagrada je Veljkoviću uručena na Dan Društva konzervatora Srbije i povodom Dana zaštite spomenika kulture - 22. februara, u Narodnoj biblioteci u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva