:

:

TV Most

clock

April 10, 2016   12:05

0

180

Kulturnjaci protiv "pomračenja svesti" hrvatskog društva

"Tim gestom smo hteli da upozorimo na to da živimo u danima u kojima počinje da se ponavlja ono što je počelo pre 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našom kulturom, ali i celom zemljom nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda", rekla je dizajner Iva Babaja.

Predstavnici kulturnih radnika su ovom akcijom želeli, kako navode, da još jednom upozore na jačanje desničarskih stavova u hrvatskom društvu kroz retoriku vladajućih elita.

To je, tvrde, pre svega evidentno u stavovima ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog čega su pozvali na njegovu smenu, za što su dosad prikupili 5.000 potpisa kulturnih radnika raznih profila iz Hrvatske i inostranstva, prenela je Hina.

"Ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u tom planu i predvodnik upravo takve vrste programa kojim se sprovodi istorijski revizionizam i reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija i smatrali smo da moramo progovoriti o tome", istakla je Babaja.

Među okupljenim kulturnim radnicima bili su Jasna Bilušić, Urša Raukar, Edo Popović, Saša Božić, Hrvojka Begović, Karlo Mrkša, Tihomir Milovac, Niko Gamulin, Igor Grubić, a pridružio im se i lider Građanskog odbora za ljudska prava i predsednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva