:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2018   12:01

0

204

Kulturni centar Srbije u Pekingu biće otvoren u septembru


"Očekivao sam da će Kulturni centar Srbije u Pekingu biti otvoren do polovine juna, međutim procedure u Kini i njihov administrativni sistem malo su drugačiji, pa je došlo do odlaganja, ali proces je pred okončanjem", rekao je Vukosavljević Tanjugu.


On je pojasnio da su za rekonstrukciju odvojena sredstva, raspisan je tender, izabran izvođač i veruje da je septembar realan rok da se okončaju svi radovi i da srpski kulturni centar u Kini počne da radi.


 


Reč je prostoru od 300 kvadrata u samom jezgru ekskluzivne umetničke zone "798", u kojoj se nalazi vise od 400 galerija, izložbenih prostora i kulturnih centara iz čitavog sveta.


 


Kulturni centar Srbije nalaziće se prekoputa Gete instituta i biće otvoren izložbom "Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost", sa delima Mihaela Milunovića, Nikole Kolje Božovića, Ivana Grubanova, Ivane Bašić, Đorđa Stanojevića, Olivere Parlić, Brankice Žilović, Branislava Nikolića i Vuka Ćuka, koja je nedavno prikazana u Šangaju.


 


Vukosavljević naglašava da Peking sve više postaje globalni kulturni centar i da je otvaranje Kulturnog centra Srbije najznačajniji događaj u međunarodnoj kulturnoj saradnji naše zemlje.


 


"Kina je vrlo otvorena za kulturnu razmenu i mnoge države imaju snažne aktivnosti tamo, među njima su mnoge moćne zemlje Evropske unije, ali i druge iz različitih delova sveta. Srpska kultura po svojoj snazi i značaju prevazilazi veličinu naše države i brojnost našeg naroda, a kulturni centar će biti mesto za afirmaciju svega onoga čime se srpska kultura ponosi - od bogatog nasleđa do savremenog stvaralaštva", istakao je ministar.


 


Želja je, kaže on, da srpski kulturni centar bude veoma živo mesto, gde će naši savremeni stvaraoci često odlaziti, gde će se potpisivati ugovori o prevođenju srpske književnosti na kineski i neprestano održavati izložbe, koncerti i susreti pisaca i filmskih stvaralaca.


 


Vukosavljević je pomenuo da je trenutno u toku izrada scenarija za veliku koprodukciju između Srbije i Kine, o čemu za sada ne može detaljnije da govori i ističe da Kina preuzima liderstvo u svetu u privredi, vojnoj industriji, savremenim tehnologijama, pa i u kulturi.


 


"Ono što Kinezi rade u oblasti infrastrukture u kulturi je impresivna stvar. Videli smo kineske gradove od kojih mnogi nisu poznati našoj javnosti, ali njihove koncertne dvorane, muzeji, galerije, umetnički fakulteti, zaista predstavljaju možda najveći iskorak u poslednjih stotinak godina, čini mi se globalno gledano, kada je reč o ulaganju u kulturu", ocenio je Vukosavljević koji je u više navrata boravio u toj zemlji.


Smatra da Kina može da posluži kao uzor u pogledu ulaganja i posvećenosti kulturi kao jednom od temeljnih alata za uspešnost države i opstanak naroda.


 


"Čitalačka publika u Kini raste eksponencijalnom brzinom i mi imamo šta da ponudimo kineskim čitaocima. Neki od najvećih filmskih studija se nalaze u Pekingu i okolini i prepoznali su našu dobru tradiciju u toj oblasti i zainteresovani su za saradnju", rekao je Vukosavljević.


 


Prema njegovim rečima, u toku su pregovori da sledeće godine vrlo reprezentativna izložba sa eksponatima iz Narodnog muzeja Kine bude predstavljena u Narodnom muzeju u Beogradu, koji će biti otvoren za nekoliko dana, 28. juna.


 


Vukosavljević podseća da je Kulturno-informacioni centar u Parizu jedini kulturni centar koji Srbija ima u inostranstvu.


 


"Poređenja radi, neki naši susedi, kao što su Bugarska i Mađarska, koje su nam slične po veličini i broju stanovnika, imaju više od 20 kulturnih centara u svetu", kaže on.


 


Istovremeno ministar skreće pažnju da su ti centri u savremenom svetu, kada kulturna diplomatija dobija na značaju, postali neka vrsta ambasada, i da zato "Srbija mora ozbiljno da pristupi politici otvaranja većeg broja kulturnih centara u svetu".


 


Posle Pekinga, plan je da sledeći bude otvoren u Moskvi, gde postoji velika dijaspora i veliko interesovanje za srpsku kulturu, a potom u Berlinu koji je "kulturni centar savremene Evrope".


 


"Imamo ideju da otvorimo centre i u Trstu, Sentandreji ili Budimpešti, eventualno u Aradu ili Temišvaru, zato što su kulturno-istorijske veze srpskog naroda sa tim područjem veoma značajne. U Trstu postoji vrlo vibranta, važna i dobro organizovana srpska zajednica. Veze srpske kulture, istorije i tradicije sa Trstom su veoma snažne. To je bio grad u kome su živeli bogati srpski trgovci, tamo su se dešavale važni politički dogovori", rekao je Vukosavljević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva