:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2017   12:05

0

214

Kulturna saradnja Srbije i Grčke


Vukosavljević je istakao da se Srbija zalaže za principe međunarodnog prava i dijaloga, kao i da ima interes da u regionu vladaju mir i prosperitet.




"Kultura stvara muziku među narodima i predstavlja alat za upoznavanje, razmenu iskustava i znanja", rekao je ministar.



Pavlopoulos je napomenuo da Balkan treba da bude deo Evrope i ponovio da Grčka podržava Srbiju na njenom putu ka evrointegraciji.



"Srbija je učinila dosta toga značajnog i Grčka je spremna da pomogne da jednog dana veličanstvena srpska kultura uđe u mozaik evropske kulture", istakao je predsednik Grčke i dodao da put Srbije ka EU treba da bude isti kao što su imale zemlje bivše SFRJ.



Vukosavljević je ocenio da nije dovoljno reći da je saradnja dve zemlje odlična, jer ona može biti još bolja i plodonosnija.



Dve istorije su isprepletane, smatra on i dodaje da treba razviti stratešku saradnju u oblasti za koju je nadležan, a to je kultura.



"Evropa ne bi bila ista bez antičke Grčke koja je kolevka evropske kulture i zajedno možemo učiniti da Evropa izgleda još bogatije", istakao je Vukosavljević.



Predsednik Pavlopoulos je zahvalio srpskom ministru na brizi koju posvećuje Rigi od Fere, jer je kako kaže vizija tog grčkog revolucionara značajna ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.



Vukosavljević se tokom zvanične posete Grčkoj sastao i sa svojom koleginicom Lidijom Koniodu sa kojom je razgovarao o unapređenju kulturnih odnosa dve zemlje.



Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između nacionalnih ustanova kulture dok je posebna pažnja posvećena saradnji eksperata iz različitih oblasti i njihovoj uzajamnoj razmeni.



Dogovorena je intenzivnija saradnja između Narodnog muzeja u Beogradu i muzeja iz Atine, gostovanje grčkih profesionalaca u oblasti zaštite spomenika kulture kroz učešće u programima koji će biti realizovati u Srbiji tokom sledeće godine, kao i gostovanje ansambla "Kolo" u Grčkoj i učešće Narodnog pozorišta iz Beograda na festivalu "Epidaurus".



Sagovornici su konstatovali da postoji potreba za produbljivanjem razvoja regionalne saradnje kroz zajedničke projekte koje podržavaju međunarodne organizacije i inicijative.



Ministar Vukosavljević je ovom prilikom zahvalio Lidiji Koniodu na podršci koje grčke institucije pružaju u oblasti zaštite srpskog kulturnog nasleđa u toj zemlji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva