:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2018   15:34

0

122

"Kulturna saradnja Srbije i Francuske na veoma visokom nivou"


U završnoj fazi je potpisivanje Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između dve zemlje, rekao je ministar Vukosavljević i predložio da dela iz Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu budu predstavljena u drugoj polovini sledeće godine u Francuskoj, kao i da se organizuje Nedelje srpske kulture u Parizu. 


Sagovornici su se složili da je saradnja u oblastima kinematografije i kulturnog nasleđa od velikog značaja za obe zemlje i da postoji dosta potencijala za njeno dalje razvijanje. 


 


Tokom razgovora posebna pažnja bila je posvećena obeležavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata i srpsko-francuskog prijateljstva utemeljenog u to vreme.


 


Mondoloni je istakao da je projekat rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj dobar primer saradnje vlada Srbije i Francuske koje su zajednički finansirale taj projekat. 


 


On je kao primer odlične saradnje naveo i manifestaciju "Mart - mesec frankofonije", čiji program, u organizaciji Francuskog instituta, odražava raznovrsnost frankofonih inicijativa u Srbiji. 


 


Na sastanku je bilo reči i o načinima poboljšanja i jačanja institucionalne saradnje u oblastima savremenog stvaralaštva i kulturnog nasleđa.


 


Vukosavljević je naglasio da je Ministarstvo kulture i informisanja otvoreno za sve kreativne i korisne ideje i da će učiniti sve što je potrebno da se dogovoreni projekti realizuju po planu. 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva