:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

128

Kukuruz odoleva visokim temperaturama

Direktor ove službe Damir Varga kaže da je potencijal roda oko 5 do 6 tona kukuruza po hektaru, a u slučaju obilnijih padavina, ponovila bi se 2011. godina, sa prinosima između 8 i 9 tona po hektaru.

“Ja lično očekujem da će to možda biti negde pet do šest tona po hektaru, a prosek subotičke opštine verovatno i manji, jer imamo parcela na obodnim delovima subotičko-horgoške peščare, gde sigurno kukuruz nije u stanju kao na černozemu”, rekao je Varga Tanjugu.

Na osnovu najava meteorologa da će krajem ove i početkom naredne nedelje stići osveženje, on kaže da bi to dobrodošlo kukuruzu, čiji hibridi rane setve već imaju formirano zrno, dok kod onih koji su kasnije sejani tek predstoji nalivanje zrna.

“To nalivanje, ukoliko ne bude padavina, verovatno neće biti zadovoljavajuće i zato će biti takvi prinosi od četiri do pet tona po hektaru, a ako bi bilo padavina – mogli bi da očekujemo veće prinose”, kaže Varga.

Što se suncokreta tiče, kako kaže, mogu se očekivati solidni prinosi ako se nastavi ovakvo vreme, jer ovoj kulturi pogoduje suvo i toplo vreme, a očekuje iznadprosečne prinose, preko 2,5 tona po hektaru.

Za razliku od suncokreta, aktuelne vremenske prilike ne pogoduju soji, tako da se prinosi na nivou višegodišnjih proseka mogu očekivati tek eventualno u slučaju padavina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva