:

:

TV Most

clock

April 16, 2018   12:05

0

142

Kukan:Podrška Srbiji ali uz ispunjavanje svih kriterijuma, bez prečice


Evropska komisija je još prošle godine dodelila pohvalnu etiketu "lidera" u procesu evrointegracija Srbiji i Crnoj Gori, jedinim zemljama sa Zapadnog Balkana koje su uključene u pristupne pregovore s EU.




„Jasno je da će ove zemlje dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica", kazao je Kukan, inače dugogodišnji predsednik Odbora za saradnju sa Zapadnim Balkanom.



DW navodi da je takođe jasno da će se jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji deo izveštaja Evropske komisije o Srbiji odnositi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.



 



Navodi se da je, iako iz Evropske službe za spoljne poslove poručuju da u tom procesu ima napretka, očigledan i zastoj kada je reč o implementaciji već postignutih dogovora, ali i ukupnoj normalizaciji odnosa dve strane.



DW navodi da će Evropska komisija i u ovom izveštaju podsetiti Srbiju da njen napredak na EU putu zavisi kako od reformi u zemlji tako i od normalizacije odnosa sa Kosovom i primene svih postignutih sporazuma, na prvom mestu sporazuma o energetici.



Prema DW, u Briselu svakako primećuju da varnice koje i dalje, svako malo, izbijaju između Beograda i Priština predstavljaju pretnju za stabilnost čitavog regiona i krše jedan od osnovnih zahteva EU u procesu proširenja, a to su dobrosusedski odnosi i rešavanje bilateralnih sporova.



Navodi se, da se i pored dobrih ocena koje je dobijala za svoju ekonomsku reformu i pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, Srbija i ovoga puta suočava sa kritikama kad su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja.



DW navodi da su sve to bolne tačke čitavog regiona i to od samog početka evrointegracionog procesa regiona.



"Postoji stagnacija ili čak nazadovanje demokratije u regionu. Razlikuje se od zemlje do zemlje ali opšte stanje nije dobro. Vladavina prava, transprentnost u javnim poslovima, saradnja civilnog društva i državnih institucija - sve se to mora poboljšati. A sloboda medija i tretiranje medija od strane vlasti predstavljaju jedan od najznačajnijih problema na Zapadnom Balkanu", naveo je Kukan.



Prema rečima Kukana, ni Kosovo ne bi trebalo da se u ovogodišnjem izveštaju nada pozitivnom stavu Evropske komisije.



DW navodi se da je normalizacija odnosa sa Srbijom u stagnaciji uz povremene eskalacije i tenzije sa obe strane, a da Evropska komisija od prištinskih vlasti traži da se više angažuju u dijalogu sa Beogradom i primene sve postignute sporazume na prvom mestu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.



"Smatram da ovaj izveštaj neće doneti mnogo ohrabrenja za Kosovo jer su mogli mnogo više da urade. Koliko im je samo vremena trebalo da u Parlamentu glasaju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom? To je dokaz da stvari na Kosovu ne funkcionišu kako bi trebalo. Očekujem dosta oštrih preporuka u izveštaju o tome kako i šta da poprave na svom daljem evropskom putu", ocenio je Kukan.



On je takođe "apelovao na Evropski savet da objektivno vrednuje rezultate koje su Albanija i Makedonija postigle na evropskom putu", dok je "vrlo zabrinut zbog stagnacije ili čak nazadovanja BiH ka punoj demokratiji".



Prema uvidu koji je DW imao, u ovogodišnjem izveštaju navodi se da bi Albanija i Makedonija trebalo da dobiju preporuke za otvaranje pristupnih pregovora. Kukan je ocenio da su obe zemlje u godini za nama objektivno napravile značajan napredak na EU putu.



"Albanija je napravila dubinsku reformu pravosuđa koja kad se jednom primeni biće daleko najvažnija reforma sprovedena među zemljama u procesu proširenja, a rekao bih čak i ozbiljnija nego što je to slučaj u nekim zemljama članicama EU", objasnio je Kukan.



DW podseća da je Makedonija zemlja koja najduže čeka na otvaranje pristupnih pregovora, pošto je 2005. godine dobila status zemlje kandidata, a preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora dobijala je već dva puta 2009. i 2012. godine. Oba puta preporuka nije dobila neophodnu podršku zemlja članica EU, na prvom mestu zbog otvorenog pitanja imena zemlje kome se protivi Grčka.



Prema DW, Makedonija je nakon poslednjih izbora imala dramatičan period smene stare i dolaska nove vlade, a ocena Evropske komisije jeste da je zemlja "prevazišla političku krizu" i pokazala „jasnu političku volju za napredak".



Kukan se složio sa stavom da je Makedonija vidno napredovala u poslednjih godinu dana i dodao da sadašnji premijer Zoran Zaev sprovodi dinamičnu spoljnu politiku i pokušava da reši sva otvorena pitanja.



"ÄŒesto se dešava da zemlje članice svoje pozicije zasnivaju ne na rezultatima koje neka zemlja postiže u procesu evrointegracija, već na političkim i bilateralnim pitanjima. Apelovao bih na Savet da objektivno vrednuje rezulatate koje su Albanija i Makednija postigle na svom evropskom putu", poručio je Kukan.



DW navodi da je Bosna i Hercegovina zemlja koja u regionu ima najdužu „tradiciju" loših ocena i izveštaja Evropske komisije.



"Vrlo sam zabrinut jer ni ove godine izveštaj neće biti mnogo drukčiji od ranijih jer nije mnogo napretka ostvareno u prethodnih godinu dana u BiH. Napredak ka punoj demokratiji i vladavini prava u BiH u najboljem slučaju stagnira ili je čak u nazadovanju. U BiH nema opipljivog napretka", ocenio je Kukan.



DW navodi da Evropska komisija (i ove godine) posebno upozorava BiH na socijalnoekonomske reforme, jačanje vladavina prava, reforma javne uprave kao i hitno usvajanje izbornog zakona i adekvatno funkcionisanje Mehanizma koordinacije. U Briselu kao pozitivan pomak u BiH vide činjenicu da je zemlja predala odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji, ali se i kaže da to i dalje ne govori o konkretnim pomacima u različitim oblastima koje BiH mora da reformiše ako želi da postane deo evropske porodice.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva