:

:

TV Most

Foto: rts.rs

clock

Jun 07, 2015   12:05

0

180

Kukan: Pregovori EU i Srbije se dobro odvijaju

"Katkad mi se čini da je izjava predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera - da neće biti proširenja EU u narednih pet godina - preuveličana i dramatizovana. Pogledajte zemlje koje su u procesu pregovora o pristupanju. Pregovori se dobro odvijaju za Crnu Goru i Srbiju i nadam se da će uskoro biti započeti pregovori o sledećim poglavljima", rekao je Kukan za televiziju N1.

"Kao što bi Junker rekao u drugom delu te rečenice - Komisija će učiniti sve da se započeti pregovori nesmetano nastave da ne pošaljemo pogrešan signal partnerima", rekao je Kukan.

Govoreći o proširenju EU i zemljama u regionu, on je kazao da želi da podrži određene inovacije, nove vizije i načine u bavljenju problemima.

"Mislim da EU do sada jeste sprovodila "meku moć", koja treba da bude pametnija u odnosima sa zemljama regiona, jer nastavimo li bez opipljivih promena, mislim da ćemo produbiti stagnaciju nekih delova u pojedinim zemljama regiona", rekao je on.

Kukan je poručio da buduće proširenje treba da bude zajednički poduhvat EU i zemalja regiona i da tako ceo proces treba posmatrati tako što će se očekivati da oba partnera pruže doprinos.

"Mislim da je EU kadra da sagleda širu sliku trenutnih zbivanja. Kada je reč o junskom samitu Evropskog saveta, ne mislim da treba da očekujemo bitan pomak, očekujem da će se proces proiširenja nastaviti po starom, ali mislim da je to ohrabrujuća izjava", dodao je Kukan.

Prema njegovim rečima, u susedstvu EU, odnosno zemalja regiona, ima raznih problema, kao što su na primer migracije i svi ti problemi utiču na proces proširenja.

"Aktivnosti EU nisu samo u njenom interesu već i u interesu zemalja regiona, jer iznalaženje rešenja biće dobro za te zemlje regiona", istakao je Kukan.

On je naveo da zemlje regiona usklađivanjem svoje politike sa EU mogu da dokažu koliko su orijentisane na pregovore i poručio da "u teškim situacijama mogu da pokažu da li žele da budu prijatelji i da pomognu, odnosno da zarade pozitivne poene u težnji ka evropskoj budućnosti".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva