:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

259

KUD "Simonida" oduševila beogradsku publiku


Beograđani su u dvočasovnom koncertu uživali uz dobro poznate zvuke i igre kosovskopomoravskog kraja i okoline. 


“Simonida” je kroz igru i pesmu na jedinstven način prikazala kulturnu baštinu Kosovskog Pomoravlja.  U narodnoj nošnji karakterističnog izleda, nastupi pevačke grupe, etno sastava  i igračke grupe izazvali su pomešana osećanja kod publike. Na pravi način, čuvari tradicije  prikazali su  duh tradicije, narodnosti i običaja. 


 


Muziku sa svete Lazareve zemlje koja je štimala srce i dušu pored vrhunskih izvedba “Simonide”, okupljenima je predstavio i kosvoskometohijski frulaš Nikola Mitić koji je bio gost ovog kulturnoumetničkog društva. 


 


Na oduševljenje prisutnih, burnu reakciju je izazvao zvuk gajdi, arhaičnog instrumenta nadrealnog izgleda. Ovo duhovno i kulturno ushićenje beogradskoj publici je poklonio Nikola Mitić, koji pored frule stvara umetnost i na ovom instrumentu. 


 


Po povratku iz Beograda predsednik KUD “Simonida” Zoran Stanković prepun utisaka kaže da je ovo za njih bilo fenomenalno iskustvo. 


 


“Svi članovi su još uvek prepuni utisaka, ovo je za sve nas bilo  očaravajuće iskustvo, prepuno emocija. Bili smo dočekani vrlo lepo  i mislim da ćemo se uvek sećati nastupa, ali i dogodovština tokom putovanja”, kaže za Puls predsednik KUD-a Zoran Stanković.


 


Pored celovečernjeg koncerta “Simonida” je gostovala i u popularnoj televizijskoj emisiji ”Žikina šarenica”, koja se prikazuje na RTS-u.


 


Iz „Simonide“ kažu da ovo gostovanje ima veliki značaj, jer su poslali sliku svog kraja velikom broju gledalaca. 


Zadovoljni su i samim prijemom, za šta se potrudio autor emisje koji je od ranije upoznat sa njihovim radom, s obzirom da je pre nekoliko godina bio gost opštine Ranilug u okviru tradicionalnih „Vidovdanskih svečanosti“. 


 


Poseta Beogradu je upotpunjena obilaskom grada, zahvaljujući Turističkoj organizaciji Beograda.


 


ÄŒuvari tradicije iz Kosovkog Pomoravlja na ovaj koncert su nastupili u okviru projekta koji realizuje  “Udruženje žena sa Kosova i Metohije Beograd”, koje ovim pozivom ukazuje na značaj i poštovanje tradicije. Cilj projekta je povezivanje sa zavičajem i predstavljanje kulturnog stvaralaštva srpskog naroda koji živi po enklavama na Kosovu i Metohiji.


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva