TV Most - Kuburović: U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije
Vesti
Kuburović: U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije

15:12, 17.05.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministarka pravde Nela Kuburović učestvovala je danas u Sankt Peterburgu na Osmom međunarodnom Forumu u oblasti pravosuđa gde je istakla da se u Srbiji dosta radi na promociji medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse.


Ministarka, koja se kao počasni gost Foruma obratila u okviru panela "Arbitražna praksa, alternativno rešavanje sporova", podsetila da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži usvojen godinu dana kasnije.
"Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova", naglasila je Kuburović.


Ministarka je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale Zajedničke smernice za promociju medijacije u Republici Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva."Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice mali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova", rekla je Kuburović.Ministarka pravde Srbije razmenila je iskustva sa kolegama iz Rusije, Amerike, Brazila, Kine i drugih zemalja, učesnicima foruma u čijim zemljama se radi na realizaciji naprednih rešenja.Svi oni su ukazali da u vremenu informacionih tehnologija, pravničke profesije se moraju razvijati u istom smeru, u smislu digitalizacije i razvoja platformi za onlajn rešavanje sporova, navodi se u saopštenju.Pored učešća na konferenciji, Kuburović će se susresti i sa ministrom pravde Ruske Federacije Aleksandrom Konovalovim.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design