:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 16, 2018   15:02

0

177

Kuburović: Transparentnije-eAukcija za prinudnu prodaju nepokretnosti

Putem elektronske aukcije bi se osigurao transparentan postupak prinudne prodaje nepokretnosti i dostupnost informacijama svima koji žele da učestvuju tom u postupku, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović za Tanjug, najavljujući i druge izmene ZIO.

Kuburović je ukazala da upravo prinudna prodaja nepokretnosti izaziva veliki broj pritužbi građana, tako da očekuje da "eAukcija" osigura trasparentniji i pravičniji postupak prodaje nepokretnosti. Elektronskom prodajom se takođe izbegava mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije, a na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovine, čime se istovremeno štite se interesi poverilaca.

Radna grupa za pisanje izmena i dopuna ZIO iz 2016. godine već je formirana i u njoj su, pored predstavnika pravosuđa i javnih izvršitelja, uključeni i predstavnici privrede, predstavnici saveta stranih investitora, Američke privredne komore, NALED-a i advokature.

Kuburović je napomenula da u radnoj grupi učestvuju predstavnici izvršitelja sa područja sva četiri apelaciona suda u Srbiji (84, Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), jer se u praksi pokazalo da izvršitelji različito postupaju po različitim apelacijama.

Zadatak radne drupe je da otkloni sve zakonske nejasnoće uočene tokom primene zakona i ujednači postupanje izvršitelja i sudova. Kuburović kaže da je ZIO iz 2016. godine uspeo da poveća efikasnost izvršenja i da doprinese smanjenju velikog broja starih izvršnih predmeta, ali i da su uočeni određeni nedostaci.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva