:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2018   15:46

0

189

Kuburović sa ambasadorom Austrije


Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Kuburović je rekla da između Srbije i Austrije postoji saradnja na najvišem nivou, a posebno sa Ministarstvom pravde te zemlje, kao i da očekuje da će sa novim austrijskim kolegom uskoro imati sastanak, s obzirom na to da je sa prethodnim ta saradnja bila odlična.


"Naša saradnja je i profesionalna i prijateljska. Zajedno radimo na mnogim projektima, a jedan od skoro pokrenutih na kojem zajedno radimo jeste jačanje kapaciteta zatvora u Srbiji", rekla je ministarka pravde i dodala da će u cilju jačanja pravosudne infrastrukture uskoro započeti izgradnja Palate pravde u Kragujevcu, na kojoj će raditi austrijska firma "Strabag", kao izvođač radova.


Ambasador Luteroti je rekao da Austrija i Srbija neguju tradicionalno prijateljske odnose i da sarađuju na svim nivoima, posebno na političkom i privrednom planu.


Luteroti je istakao da je Austrija od 1. jula preuzela predsedavanje EU i da je na vrhu agende te zemlje za vreme predsedavanja tema proširenja EU na države Jugoistočne Evrope.


Ambasador je istakao da su bilateralni odnosi u oblasti pravosuđa odlični i da Austrija nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka EU.


On je istakao da se Austrija zalaže da države tokom pregovora sa EU treba da ostvare konkretne rezultate prilikom otvaranja novih poglavlja i sprovođenju svojih reformi, i da je važan deo celog tog procesa reforma pravosuđa.


Ministarka Kuburović je, kao jedan od najvažnijih koraka reforme pravosudnog sistema, navela izradu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Ona je ukazala da je u toku usaglašavanje Nacrta teksta izmena sa preporukama Venecijanske komisije i da će do kraja leta usaglašen Nacrt biti prosleđen Vladi Srbije na usvajanje, nakon čega će predlog za izmenu Ustava biti dostavljen Narodnoj skupštini na dalju proceduru.


Ambasador Luteroti dodao je da u Srbiji postoji veliki broj austrijskih kompanija i investitora i da je zato Srbija veoma važan privredni partner Austriji, te da su tako reforma pravosuđa i pravna sigurnost jako bitni za novi priliv investicija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva