:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

148

Kuburović: Predlozi tužilaca za izmene Ustava biće razmotreni

- Tužioci čine deo učesnika u javnoj raspravi za izmene Ustava i svakako ćemo uzeti u razmatranje ono što su dostavili, ali tužioci nisu jedini koji treba da daju reč o tome kako treba da bude regulisan njihov položaj, budući da je reč o ustavnom aktu povodom kojeg treba da postoji širi društveni konsenzus, a ne samo da se čuje jedna strana - rekla je Kuburović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Ona je podsetila da je pre više meseci počela javna rasprava o izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno procesa izbora nosilaca pravosudnih funkcija, izbora članova i sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva.

- Konsultativni sastanci zajedno sa Kancelarijom za civilno društvo se redovno odvijaju i svi zainteresovani akteri su pozvani da dostave svoja mišljenja i da učestvuju u javnim raspravama. Udruženje tužilaca je samo jedan od aktera koji učestvuju u ovom procesu - napomenula je Kuburović.

Ona je dodala da će po okonsčanju konslutativnog procesa Ministarstvo pravde izraditi predlog izmena Ustava koji će biti dostavljen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

- Tek nakon toga možemo da usaglasimo konačan tekst predloga koji može da se uputi na dalje razmatranje - napomenula je ministarka.

ÄŒetiri strukovna udruženja, među kojima je i Udruženje tužilaca Srbije dostavila su Ministarstvu pravde zajednički predlog za promene 11 članova Ustava, s ciljem da se tužilaštvu obezbedi puna nezavisnost i da funkcioniše kao pravosudni, a ne državni organ.

Takođe, jedna od predloženih novina je da se proširi nadležnost javnog tužilaštva na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u slučaju kada državni organi, odnosno njihovi pripadnici, krše prava i slobode građana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva