:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

154

Kuburović: Nadam se pozitivnom mišljenju Venecijanske komisije


ÄŒlanovi su imali 15 sastanaka u Srbiji, sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade Srbije, članovima Ministarstva pravde, predstavnicima Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i sa predstavnicima strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.



 


Ona je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekla da se od toliko ljudi samo nekolicina oglasila i da oni sada osporavaju autoritet Venecijanske komisije.






Na primedbe da su bivši članovi Venecijanske komisije učestvovali u pisanju nacrta amandmana na Ustav Republike Srbije, ministarka kaže da niko sa strane nije učestvovao u tom poslu, osim zaposlenih u Ministarstvu pravde



"U samoj Evropi ne postoji ujednačen standard o tome kako treba da izgleda postupak izbora sudija i tužilaca, a kako sastav Visokog saveta sudstva, jer veliki broj evropskih zemalja takve savete i ne poznaje", objašnjava Kuburovićeva.



Ministarka veruje da će Venecijanska komisija, ukoliko se bude pridržavala svojih standarda, pozitivno oceniti mišljenje koje joj je dostavljeno, s obzirom na to da je svaki amandman koji je predložen u skladu sa preporukama koje su davane drugim državama.



Ona podseća da je još tokom javne rasprave o promeni Ustava rekla da će se poštovati mišljenje Venecijanske komisije, što je istakao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



"To spada u njegovu nadležnost, imajući u vidu to da Skupština Srbije treba da usvoji predložene amandmane, a Vučić je predsednik vladajuće stranke. Naš Ustav je vrlo krut i teško se menja, uz dvotrećinsku većinu, za šta treba da se saglase i predstavnici opozicije", kaže ona.



Na primedbe da je Venecijanskoj komisiji poslat predlog o kojem se uopšte nije govorilo tokom javne rasprave, u vezi sa izborom članova Visokog saveta sudstva sa kvalifikovanom većinom, ministarka odgovora da su pojedine zemlje u velikom problemu zato što je bilo nametnuto postojanje kvalifikovane većine.



"One su sada u blokadi jer ne mogu da obezbede većinu i da izaberu svoje članove Visokog saveta sudstva", kaže ona i dodaje da se to saznalo u toku javne rasprave.



Ministarka objašnjava da je akcionim planom za poglavlje 23 jasno definisano šta treba da se radi u okviru ustavnih promena, a to je isključenje predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz sastava VSS



"Sada tu sede pet sudija i pet istaknutih pravnika, koji se biraju od strane parlamenta. Time je postavljen balans", kaže ona.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva